Banky už peníze nechtějí. Zpoplatňují vysoké jednorázové vklady


03. 12. 2015  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky už nemají zájem o vysoké vklady. Jednorázové a vysoké vklady jsou pro ně nevýhodné, protože jim zvyšují odvody do záchranného fondu bank. Banky tak zavádějí nové poplatky, nebo uvažují o záporných úrokových sazbách. ČTĚTE DÁLE!

Banky už peníze nechtějí. Zpoplatňují vysoké jednorázové vklady




Pokud chce někdo vložit ke konci roku na účet u své banky mnohamilionovou částku, musí počítat u největších bank s poplatky. Poplatek bude činit 0,15 procenta z vkladu, nebo z částky zůstatku nad roční průměrnou úrovní klienta. Poplatek se bude týkat částek nad 100 milionů v případě Komerční banky a 50 milionů korun v případě České spořitelny. ČSOB pak uvažuje regulovat příliv peněz formou záporných úrokových sazeb.

POROVNEJTE SI BĚŽNÉ ÚČTY A KREDITNÍ KARTY!

Banky tak chtějí snížit základnu pro výpočet příspěvku do tzv. záchranného fondu bank. Jednorázové a vysoké vklady, které se často objevují na konci roku, mohou totiž tyto příspěvky výrazně zvýšit. Banky se tak brání nejen zvýšení vkladů, ale také přílivu spekulativních peněz, jak samy tvrdí. Drtivé většiny klientů bank se však toto opatření nijak nedotkne. Částky ve výších nad 50, resp. 100 milionů může vložit skutečně jen několik velkých společností na trhu. Poplatek se navíc nemá týkat klientů, kteří udržují na svých účtech takto vysoké částky dlouhodobě, a nejedná se tak mimořádný, jednorázový vklad či zůstatek, který není v průběhu roku standardní.

ČSOB se pak chce poplatku v této formě vyhnout. Nicméně i ona se hodlá bránit těmto vkladům. Nástrojem pro regulaci nadstandardních vkladů bude záporná úroková sazba.

Zpoplatnění vkladů je dlouhodobý trend vyplývající ze současné situace ekonomiky a politiky centrálních bank. Peníze jsou na trhu velmi levné a panuje přebytek vkladů, před prostředky potřebnými na financování úvěrů. Nejvíce se přebytek hotovosti projevuje na klesajících cenách dluhopisů. V případě Německa, severských zemí nebo České republiky jsou dluhopisy prodávány za zápornou úrokovou sazbu. Stát tak na úrocích nezaplatí žádný úrok, naopak úrok zaplatí státu investor, který pořizuje bezpečné dluhopisy a ukládá tak peníze do bezpečného produktu.

Projevem přebytku hotovosti na trhu jsou také velmi nízké úrokové sazby u vkladů a snižující se úroky u úvěrů a hypotečních úvěrů. Je tak pravděpodobné, že se banky budou bránit vysokým vkladům i v nejbližší budoucnosti.



Banky už peníze nechtějí. Zpoplatňují vysoké jednorázové vklady

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15159383440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více