Banky v ČR jsou zdravé navzdory vývoji jejich akcií


04. 03. 2009  07:26     Vilém Nacher     komentáře (0)

Ve světle těchto faktů se podívejme na naše banky. Svým zaměřením a svou obezřetností, často jim i vyčítanou, proplouvají až dosud rozbouřeným mořem potápějících se bankovních vraků nezasaženy a hlavně nepotopeny. A to je myslím dobrá zpráva a dobrá vizitka pro naše bankéře.





Jak naši stálí čtenáři a návštěvníci vědí, náš server je zaměřen na kritické hodnocení poplatkové politiky našich bank a nabídky jejich služeb a produktů. Chce ale zároveň být serverem objektivním, webem, který nezaujatě, byť kriticky, naše banky a jejich činnost monitoruje. Cílů, zasluhujících kritiku je mnoho, ať už to jsou přímo bankovní poplatky, které jsou ústředním motivem našeho pozorování nebo je to chování bank vůči klientům či třeba různá bankovní „vylepšení“, která však ve svých důsledcích mnohdy klientům život znepříjemňují. Důkazem toho, že se snažíme být objektivní a dáváme prostor i pozitivním tématům (pokud jsou) je například rubrika „Bankovní vlaštovky“, kde zveřejňujeme změny k lepšímu ve vztahu k poplatkům či pro klienty příznivé informace z hlediska nabídky bankovních služeb. V této souvislosti nám nedá, abychom se nezmínili o současném postavení našich bank v Evropě a ve světě. V průběhu minulého roku došlo, jak už je dnes všeobecně známo, k dodnes trvající finanční krizi. Její příčiny již byly mnohokrát probírány, různě vysvětlovány a léky (zatím neúčinné) byly již mnohokrát předepsány. Do finanční pasti spadly jednak banky, které si to svou vlastní nedbalostí a hamižností způsobily, ale také i ty, které byly sice opatrné, ale do problémů se dostaly jaksi druhotně, spoluprací s bankami lehkovážnými. Ve světle těchto faktů se podívejme na naše banky. Svým zaměřením a svou obezřetností, často jim i vyčítanou, proplouvají až dosud rozbouřeným mořem potápějících se bankovních vraků nezasaženy a hlavně nepotopeny. A to je myslím dobrá zpráva a dobrá vizitka pro naše bankéře. Budiž dostatečným důkazem hospodářské výsledky za rok 2008 největších bank – ČS (https://www.bankovnipoplatky.com/o-bankach/zisk-cs-v-roce-2008-vzrostl-o-vice-nez-30-7571/), Raiffeisenbank (https://www.bankovnipoplatky.com/o-bankach/raiffeisenbank-loni-zvysila-zisk-o-40-procent-7567/) či KB (https://www.bankovnipoplatky.com/o-bankach/vyborne-vysledky-kb-v-roce-2008--7533/). Banky v ČR jsou tedy (někdy i na rozdíl od svých matek) zdravé a jakkoliv to bohužel neodpovídá vývoji cen jejich akcií, nepotřebují žádnou pomoc státu. I když se to možná nebude všem líbit, kredit je třeba dát i našemu ministru financí, který již v minulosti prohlásil, že naše banky jsou zdravé a není se třeba o jejich osud obávat a který se správně brání nesmyslnému a neefektivnímu pumpování peněz do vybraných společností (většinou bank). A tak nezbývá než doufat, že naše banky kromě nezbytné obezřetnosti projeví i patřičnou dávku odvahy a následujíce kroky ČNB sníží úrokové sazby z půjček a hypoték (tak, jak to promptně mnohé z nich provedly u depozit), a že zpřístupní poněkud méně byrokraticky než dosud, půjčky na provozní kapitál zdravých podniků a hypotéky na novou bytovou výstavbu. A samozřejmě, že nezvýší své poplatky či se nevrátí k těm, které již zrušily.  


Banky v ČR jsou zdravé navzdory vývoji jejich akcií

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15612998736

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více