Banky v USA zaplatí za chybný přístup k hypotékám 25 miliard USD


06. 04. 2012  11:14     ČTK     komentáře (0)

Soud ve Spojených státech schválil návrh na vyrovnání, který ukládá pěti největším americkým bankám zaplatit celkem 25 miliard dolarů (asi 473 miliard Kč) za chybný přístup k hypotékám. Civilní žalobu na banky před časem podalo 49 států americké unie i federální vláda ve Washingtonu.





Žaloba kladla bankám za vinu, že při zabavování nemovitostí během finanční krize nepostupovaly v souladu s právem. Nejasnosti ale vyvstávají i při samotném poskytování bankovních služeb klientům s hypotékami. Banky žádnou vinu nepociťují, k žalobě se ale postavily rezervovaně a souhlasily s tím, že výměnou za ukončení sporu dobrovolně zaplatí. Soudkyně Rosemary Collyerová podle agentury Reuters podepsala dříve oznámenou sérii vyrovnání už ve středu, schválení ale bylo zveřejněno až v noci na dnešek.

.

Obviněny z chybných postupů při obsluze hypotečních úvěrů byly finanční ústavy Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo a Ally Financial. Všechny jmenované banky dohromady zaplatí do pokladny federální vlády i vlád jednotlivých států zhruba pět miliard dolarů. Banky přistoupily také na to, že sníží dlužné částky z hypoték a přistoupí k restrukturalizaci ohrožených úvěrů. Tím splní i zbylou část vyrovnání, k němuž se zavázaly.

.

Dohodu mezi bankami a státem kritizují investoři, kteří drží hypoteční zástavní listy. Obávají se totiž, že oznámené vyrovnání se jich může nějakým způsobem dotknout a způsobit jim finanční újmu. Organizace The Association of Mortgage Investors, která tyto investory sdružuje, chce v textu vyrovnání prosadit dílčí změny. Před soudem ale zatím žádný návrh v tomto smyslu oficiálně nepodala. Komentář k dohodě poskytla jen Citigroup, která tvrdí, že pomoc majitelům nemovitostí, kteří se dostali do problémů, je pro její hypoteční součást CitiMortgage nejvyšší prioritou. Už prý prověřila několik set případů, aby zjistila, zda je možné je v rámci navrženého postupu řešit. Ostatní banky na dotaz agentury Reuters nereagovaly.



Banky v USA zaplatí za chybný přístup k hypotékám 25 miliard USD

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15555613728

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více