Banky zatím neuvedly, kde vezmou stamiliony na vyšší garance


09. 10. 2008  07:10     ČTK     komentáře (0)

Z každé přijaté tisícikoruny banky nyní odvádějí do Fondu pojištění vkladů korunu. Za loňský rok banky přispěly do fondu sumou 1,7 miliardy korun.





Přední banky v Česku zatím nezveřejnily, kde by získaly potřebné stamiliony korun, které by mohly potřebovat kvůli očekávanému zvýšení garancí za klientské bankovní vklady na dvojnásobných 50.000 eur, asi 1,25 milionu korun. Z každé přijaté tisícikoruny banky nyní odvádějí do Fondu pojištění vkladů korunu. Za loňský rok banky přispěly do fondu sumou 1,7 miliardy korun, vyplynulo z ankety ČTK.

Vláda by měla schválit návrh ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení záruk za bankovní vklady a do plné výše těchto vkladů příští týden. O zvýšení záruk rozhodli ministři financí zemí EU v úterý s cílem uklidnit střadatele znepokojené finanční krizí.

V Česku nová pravidla schválená ještě nejsou, ale růst stávajících odvodů je podle finančních odborníků pravděpodobný. "Já myslím, že by bylo logické, pokud se zvýší limit pojištění vkladů, aby jeho navýšení adekvátně financovaly banky prostřednictvím zvýšení odvodů do Fondu pojištění vkladů," mínil analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Česká spořitelna loni fondu zaplatila 443 milionů korun. "Je předčasné komentovat dopad změny odvodů do Fondu pojištění vkladů," reagovala mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Podobně se vyslovila Československá obchodní banka, která do fondu loni přispěla částkou 430 milionů korun.

Patrik Nacher ze serveru www.bankovnipoplatky.com upozornil, že banky by mohly využít případné zvýšení odvodů na pojištění vkladů klientů ke zvýšení bankovních poplatků. Některé banky to ale vylučovaly. "Rozhodně náklad nebudeme přenášet na klienty," ujistil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Raiffeisenbank uhradila vloni do fondu asi 80 milionů korun.

Ve Fondu pojištění vkladů je nyní zhruba deset miliard korun. České domácnosti měly na konci loňského roku podle ministerstva financí v bankách uloženo asi 1,2 bilionu korun, což bylo o takřka desetinu více než o rok dříve. Za dobu své existence fond vyplácel náhrady vkladatelům 12 bank v celkové výši 25,5 miliardy korun.

Čeští vládní i bankovní představitelé ujišťují, že banky v tuzemsku jsou ve velmi dobré finanční kondici a celé odvětví je stabilní a bez problémů. Ministr financí i proto opakovaně odmítá státní záruky za všechny bankovní vklady, což již schválily i sousední země Německo, Rakousko a Slovensko.

Složení úspor domácností na konci roku 2007:

 

Objem (miliardy korun)

Netermínované vklady

471,7

Stavební spoření

383,4

Termínované vklady

279,8

Podílové fondy

267,8

Životní pojištění

198,7

Penzijní připojištění

162,7

Vklady v cizí měně

54,5

Peníze držené doma

zhruba 60

Přímé investice do cenných papírů

kolem 25

Pramen: ČSÚ



Banky zatím neuvedly, kde vezmou stamiliony na vyšší garance

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16287892640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více