Bezkontaktně už v karlovarské MHD platí za jízdné tisíce lidí


23. 05. 2017  09:35          komentáře (0)

Cestující v hromadné dopravě v Karlových Varech už nepotřebují drobné na jízdenky. Řešení od ČSOB jim umožňuje platit jízdné přímo v autobusech bezkontaktní kartou. Jen během prvních čtyř dnů takto jízdenku zaplatily stovky lidí, na konci dubna už šlo o tisíce cestujících. Dopravní podnik Karlovy Vary zavedl validátory, které bezkontaktní nákup jízdenky umožňují, od loňského podzimu postupně do všech autobusů MHD. 

Bezkontaktně už v karlovarské MHD platí za jízdné tisíce lidí




Bezkontaktní platby, které do českých měst i do příměstské dopravy ČSOB spolu se společností Mastercard zavádí, jsou pro cestující velice jednoduchým a komfortním řešením. „Lidé si nemusí kupovat jízdenky v předprodeji, hledat či měnit drobné u řidiče, zkrátka jen navolí druh jízdného a přiloží platební kartu,“ říká manažer Rozvoje obchodu se třetími stranami ČSOB Jan Klepiš. 

Validátor, který je umístěný u řidiče autobusu, umožňuje nákup jízdenek cestujícím s jakoukoli bezkontaktní platební kartou Mastercard nebo Visa od jakékoli finanční instituce. Řešení je variabilní a je připraveno i pro nákup časových kupónů.  

„Máme už zkušenosti z krajských měst, jako je Ostrava, Plzeň či Liberec. Každé město má své vlastní požadavky a nároky na platební obslužnost, takže se společností Mastercard a dalšími technologickými firmami připravujeme takové řešení, které vždy zohlední specifika regionu,“ dodává Jan Klepiš z ČSOB. 

„Česko má předpoklady pro využívání platebních karet i ve veřejné dopravě, lidé si velmi oblíbili bezkontaktní karty pro rychlost, která je v dopravě klíčová. Tři čtvrtiny lidí tvrdí, že by v dopravě platbu kartou uvítali. Je tedy otázka, jak vytvořit systém, který je přátelský pro cestující, respektuje lokální specifika a zároveň levný. Platební karty splňují všechna kritéria,“ uvedl Petr Zlámalík ze společnosti Mastercard.

 

Obliba „bezkontaktních jízdenek“ v regionu roste

Karlovy Vary nejsou prvním městem v kraji, které placení bezkontaktní kartou využívá. Tuto možnost už od loňského února nabízí společnost Autobusy Karlovy Vary v Chebu a Sokolově i na meziměstských linkách. 

Počty transakcí na těchto terminálech jasně ukazují, že obliba „bezkontaktních jízdenek“ neustále roste. V lednu letošního roku takto meziměstské jízdenky ve společnosti Autobusy Karlovy Vary zaplatilo 4,7 tisíce cestujících, v únoru zaznamenala firma už 6,5 tisíce transakcí a v březnu dokonce 8,7 tisíce. Terminály je zde vybaveno 35 autobusů. 

Prvním městem, které řešení bezkontaktních nákupů jízdenek od ČSOB nabídlo svým cestujícím, byl už v roce 2014 Liberec. Poté začalo zavádět validátory Brno, kde dnes cestující platí kartami už 30 procent jízdenek. O něco později se přidala Plzeň. Tam už v prosinci roku 2015 zaplatilo za jízdné bezkontaktní kartou 80 tisíc cestujících. Prvním krajským městem s komplexním řešením pro elektronické jednorázové jízdenky je ale od loňského roku Ostrava. 

„O bezkontaktní placení jízdného je mezi lidmi velký zájem. Jsou totiž rychlé, pohodlné a ve městech je ocení i turisté a návštěvníci z jiných regionů, kterým se tak cestování značně zjednoduší. I proto je mezi dopravci o zavedení této technologie velký zájem“, doplňuje Jan Klepiš.




Bezkontaktně už v karlovarské MHD platí za jízdné tisíce lidí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15610684944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více