Bezkontaktní bankomaty. Jaký má tato inovace smysl?


08. 09. 2016  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Už první banka zavedla tzv. bezkontaktní bankomaty. Inovace přichází po obrovském zájmu, který vyvolalo zavedení bezkontaktních karet, které jednoznačně dominují trhu. Nepřichází však tato inovace pozdě? ČTĚTE DÁLE!

Bezkontaktní bankomaty. Jaký má tato inovace smysl?




Jaký smysl mají bezkontaktní bankomaty?

Bezkontaktní bankomat funguje v podstatě stejně, jako to známe z placení bezkontaktní kartou. Bankomat tak kartu nepřijímá a nevkládá se do něj, ale pouze se přiloží ke čtečce. Po zvolení výše částky pak bankomat vydá hotovost. Hlavní výhodou tohoto způsobu výběru hotovosti z bankomatu je zrychlení výběru a dále také bezpečnostní prvek. Pokud totiž nevkládáte kartu do bankomatu, nehrozí její zkopírování podvodníky. Podvodníci totiž instalují zejména na odlehlejší bankomaty zařízení zvané skimming, které zkopíruje kartu a kamerou zachytí vymačkávaný pin. Ročně se tak vyšetřuje několik desítek trestných činů tohoto druhu.

Na bezkontaktní bankomaty může být už pozdě

Bezkontaktní bankomaty fungují na principu použití karty a jejího přečtení čtecím zařízením. I přes velký rozvoj platebních a bezkontaktních karet hrozí přitom jejich rychlý zánik. Stačí, aby došlo k většímu využití a zavedení dalších biometrických prvků identifikace, jako je otisk prstu, nebo čtení oční duhovky či krevního řečiště, které už dnes lze široce využívat, a v zahraničí se dokonce testují. A právě tato technologie by znamenala zánik platebních karet, tak jak je dnes známe. Pokud by totiž fungovalo propojení mezi otiskem prstu a účtem klienta, byla by karta jako identifikační nástroj už absolutně zbytečné. Při nakupování v obchodě byste potvrdili na platebním terminálu částku a potvrdili otiskem prstu, což by vedlo k odečtení částky útraty z účtu. To samé by platilo i v případě výběru hotovosti z bankomatu. Čtečka karet u těchto bankomatů by už byla pak nadbytečná.

Bezkontaktní bankomaty se musí umět proměnit na bankomaty s otiskem prstu

Je tak třeba, aby tyto bankomaty, když už jsou zaváděny, bylo možné přeměnit na bankomaty akceptující otisk prstu či jiný podobný identifikační způsob. V opačném případě by se investice do bankomatů, které jsou velmi drahé, nemusela vyplatit. Stačilo by totiž, aby paralelně některá z konkurenčních bank zavedla bankomat akceptující otisk prstu a tento krok by vyvolal velký zájem o služby této banky. Samozřejmě v tomto smyslu nestačí pouze zavádět banky, umožňující pokročilou identifikaci klienta, ale musí být k tomu vytvořen celý systém a softwarové vybavení včetně mnohých bezpečnostních prvků. Například propojení otisku prstu či krevního řečiště přímo s bankovním účtem, nebo s kreditním úvěrem. V této fázi zatím dle našich informací zatím žádná tuzemská banka nikam daleko nepokročila.

Karty mohou rychle zaniknout jako videa, nebo CD nosiče

Vývoj techniky a inovace mohou vést k velmi rychlým změnám. Platební karty jsou přitom velký adeptem na zánik, pokud se začne prosazovat technologie, která je už v podstatě vyvinuta a čeká pouze na reálné a ekonomické zavedení. Veškeré transakce pak budou propojeny pouze s otiskem prstu, krevním řečištěm nebo scanem oční duhovky. Označování karet by pak bylo už zcela nadbytečné. Při množství různých karet, jejichž boom už pomalu vyprchal by mnoho lidí, kteří mají peněženky kartami nabyté, jejich zánik přirozeně uvítalo.

 



Bezkontaktní bankomaty. Jaký má tato inovace smysl?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více