Bezúročné období neplatí na výběr


09. 06. 2008  15:17     Miroslava Jirsová     komentáře (0)

Češi stále neumějí používat kreditní karty, shodují se odborníci a poukazuje na to i průzkum společnosti MasterCard.





Podle něj jenom necelá třetina majitelů karet využívá bezúročné období - asi 50 dní, kdy člověk čerpá peníze na dluh a nepřiskakují k němu úroky. Zbylých 70 procent lidí toto období překračuje. Úroky, které jim pak začnou nabíhat, jsou kolem 20 procent. "A to je velmi drahý úvěr," míní Jan Jelínek, finanční poradce AWD. Úroveň informovanosti o kartách české veřejnosti není vysoká. Celých 65 procent odpovídajících ve zmíněném průzkumu kreditní kartu vůbec nezná nebo neví, jaké jsou její výhody.

Výběr hotovosti: i 50 korun

 

Nízká informovanost se projevuje třeba tím, že lidé kreditku využívají i k výběrům z bankomatu. Před obchodním domem na ni vyberou peníze a pak jimi platí, přestože jde o nízké částky na malé nákupy. "Bylo by mnohem výhodnější platit kartou. Jak finančně, tak časově," říká Marek Dostál ze Citibank. Bezhotovostní transakce s kreditkou totiž mohou být o hodně dražší než u karet debetních. Český rekord drží Raiffeisenbank s 50 korunami za jeden výběr. "Primárním účelem karty kreditní je placení, ne hotovostní operace," říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Naopak GE Money Bank nabízí jako jediná službu zdarma.

Na kartách lidé oceňují především fakt, že mají stále k dispozici volné peníze. Finanční poradci však varují, že by se klienti před dostupnými úvěry měli mít na pozoru. "Používání karty totiž vyžaduje určitou disciplínu a pečlivost. Musíte sledovat, kdy vám skončí bezúročné období a neměli byste se zadlužit víc, než zvládnete splatit. Kreditku doporučuji jenom jako rezervu pro případ nouze," vysvětluje Jan Jelínek.

Možnost sledovat výši dluhu, počet dní zbývajících do uplynutí bezúročného období a minimální splátky nabízejí banky prostřednictvím pravidelných měsíčních výpisů nebo internetového bankovnictví. UniCredit bank navíc umožňuje sledovat transakce na kartě v aplikaci Online Card.

Za hotovost musíte platit

 

Pečlivost by měli majitelé karet uplatnit i při čtení podmínek úročení. Například bezúročné období nemusí být zcela prosto úroků. Nezřídka se totiž vztahuje právě jenom na platby kartou. Dluh, který se vytvoří výběrem hotovosti, se začne úročit hned. Čestnou výjimku tvoří například ČSOB, Poštovní spořitelna a Komerční banka, kde se bezúročné období vztahuje jak na výběr z bankomatu, tak na cashback, tedy výběr hotovosti na pokladně v obchodě.

Mezi nejvýznamnější vydavatele kreditek patří Česká spořitelna, GE Money Bank a Citibank. Podle údajů společnosti MasterCard vydaly banky a splátkové společnosti asi tři a čtvrt milionu kreditek. Aktivních je ale jen asi 30 procent.

Banky totiž svoje kreditky rozdávají, seč mohou, a zpravidla zdarma. U některých, jako například Citi kreditní karty Classic, je zdarma i vedení. Jiné jako Volksbank VisaClassic nebo Kreditka Elektron Poštovní spořitelny jsou zdarma jenom první rok a v dalších letech klienti platí řádově několik stovek ročně. Některé banky zase inzerují vedení karty zdarma, ale klient hradí poplatky za vedení účtu, který k ní náleží.

Slevy a přispění na charitu

 

Nabídka kreditek na českém trhu je rok od roku pestřejší. Banky uzavírají smlouvy s partnery z komerční sféry a vydávají takzvané cobrandové karty. Ty svým držitelům zajistí slevy při nákupu určitého zboží či služeb. Třeba Citibank nabízí kartu se společnostmi ČSA, Shell a Tefónica O2. U ČSA lze za nákupy získávat míle ve věrnostním programu a rodinné cestovní pojištění. S kartou Shell dostane zákazník čerpací stanice Shell tříprocentní slevu. V programu O2 poskytuje slevu až pět procent. Vložené prostředky na kartě O2 se navíc úročí dvěma procenty ročně. Zajímavou kartu má i Komerční banka spolu s operátorem T-Mobile. Bezúročné období na ní trvá až 76 dní.

Několik druhů cobrandových karet má i UniCredit Bank. Platbami kartou Axa si mohou její majitelé přispívat na penzijní připojištění. Slevy mají v obchodech Datart, Bontonland, Kanzelsberger, Baťa, Schlecker či u cestovní kanceláře Exim Tours. Řada zlatých karet nabízí slevový program Sphere ve více než pěti tisících obchodních míst. Raiffeisenbank tuto výhodu poskytuje i ke všem ostatním kreditkám. U vybraných kreditních karet lze přispívat na charitu. Například za každou platbu klienta kartou Visa Classic pošle UniCredit Bank jednu korunu nadacím Partnerství, Terezy Maxové nebo Konto bariéry. Podle toho, kterou z nich si zákazník vybere.

Podmínky na kreditních kartách

 

Banka

Karta

Max. délka bezúroč. období

Úrok při překročení bezúroč. období

Bezúroč. období se vztahuje na

Bawag Bank

Kreditní karta Bawag Bank

50 dní

18,5

platby kartou

Citibank

Citi kreditní karta Classic

55 dní

26,4*

platby kartou

Česká spořitelna

Visa Elektron

45 dní

19,8

platby kartou

ČSOB

MasterCard neembosovaná

45 dní

19,2

platby kartou, výběr hotovosti

GE Money Bank

GE Money Card

50 dní

22,7

platby kartou

Komerční banka

Visa Electron

45 dní

21,9

platby kartou, výběry hotovosti

Poštovní spořitelna

Kreditka Elektron

45 dní

19,2

platby kartou, výběry hotovosti

Raiffeisenbank

Visa Classic

45 dní

22,7

platby kartou

Volksbank

Visa Classic

45 dní

19,1

platby kartou

UniCredit Bank

Visa Classic embosovaná

45 dní

23,4

platby kartou


* Individuálně lze sjednat i nižší sazbu
Zdroj: banky



Bezúročné období neplatí na výběr

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15561488848

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více