BIG EXPERT:
Ještě O2, další výsledky pak v srpnu


31. 07. 2017  10:54          komentáře (0)

Pravidelní účastníci: Michal Chrvala /, Michal Blažek / BH Securities, Jiří Šimara, Tomáš Menčík, Josef Navrátil / CYRRUS, Jan Bureš / Patria, Martin Pecka, Patrik Hudec, Marco Marinucci / Generali Investments CEE, investiční společnost, Libor Stoklásek / GRANT CAPITAL, Radek Pavlíček, Tomáš Suchomel / Roklen360, Aleš Charvát / UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Jaroslav Brychta / X-Trade Brokers

BIG EXPERT: Ještě O2, další výsledky pak v srpnu




Aleš Charvát, UniCredit Bank Czech Republic

Na pražské burze v minulém týdnu začala výsledková sezóna. Společnost UNIPETROL sice meziročně zdvojnásobila čistý zisk a výsledky byly celkově solidní, ale při současných cenách ropy by bylo na pováženou, kdyby tomu bylo jinak. Akcie posílily nad 300 Kč za kus spíše na základě oznámení, že pokud by výsledky vydržely i ve druhé polovině roku, tak by mohla být vyšší dividenda. Společnost CETV představila i za druhý kvartál 2017 silná čísla. Spolu s avizovaným prodejem aktiv v Chorvatsku a Slovinsku tak CETV vstává ekonomicky z mrtvých a ve svižném tempu snižuje zadluženost. Nebýt značných prodejů ze strany amerického fondu TCS Capital Management, který pokračuje ve vybírání zisků, cena by již pravděpodobně atakovala hranici 5 USD za kus. CETV dlouhodobě trápí nízké objemy obchodů, které pravděpodobně souvisí i s minulým stavem ekonomické klinické smrti, a i přes současné relativně nadějné vyhlídky (a silného majoritního akcionáře) se situace příliš nemění. V červenci bude ještě v pátek 28. 7. 2017 zveřejňovat výsledky společnost O2 a na zbytek si budeme muset počkat až do srpna. 

Pražská burza si v minulém týdnu celkově polepšila. Obecně se dobře daří s menšími výkyvy segmentu bankovnictví, ale i akcie ČEZ se stále drží poblíž 400 Kč za kus a trh vyčkává na výsledky hospodaření za druhý kvartál. PEGAS se obchoduje okolo ceny, kterou nabídl fond R2G a nastal čas opatrného vyčkávání, jakým směrem se celá nabídka k odkupu vyvine. Globálně příznivé prostředí pro akciové trhy stále trvá, nic na tom nezměnila ani zasedání ECB a FEDu. Šéf ECB Mario Draghi působil rozpačitě a trhy očekávaly víc, než jen sadu obvyklých holubičích frází. Stejně tak zapůsobila americká centrální banka, když se rozhodla situaci pouze okomentovat, ale další konkrétní kroky bude zvažovat až na zářijovém zasedání. Zdá se, že centrální banky jsou zneklidněny především vývojem inflace, které se příliš přese všechno uvolňování nechce růst. A není divu – dokud většina peněz zůstává na účtech bank a (především díky různým regulacím) uvolňování do reálné ekonomiky probíhá velmi pomalým tempem, těžko lze očekávat, že inflace se bude zvedat jiným, než také velmi pomalým tempem. Uvidíme, jak se ke zvyšování úrokových sazeb postaví příští týden na svém zasedání ČNB. Pokud se bankovní rada rozhodne počkat se zvýšení sazeb do září nebo déle, těžko jí to mít v současném světě za zlé. Spekulanti by jistě možnost vrátit se do carry trades uvítali a ČNB tento fakt bude muset při rozhodování alespoň okrajově reflektovat. Ať už se ale bankovní rada příští týden rozhodne jakkoli, zvýšení sazeb o 0.25 procenta by stejně na český akciový trh příliš velký vliv mít nemělo. Podle všeho je už v cenách akcií (a velmi pravděpodobně i ve výnosech českých státních dluhopisů) prvních čtvrt procenta zohledněno. 

 

Tomáš Suchomel, Roklen360

Technologický gigant Alphabet (GOOGL) v pondělí po uzavření trhu zveřejnil výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Ze začátku vše vypadalo výborně, protože kvartální zisk na akcii (EPS) rostl z odhadovaných 4,45 USD na 5,01 USD, což představuje meziroční nárůst o 21 procent. To zní fantasticky, tak proč v pre-marketu akcie padala o tři procenta?   

Když se blíže podíváte na výsledky, zjistíte, že za nepříznivou reakcí trhů stojí především snižující se Cost Per Click u reklam. To znamená, že lidé sice klikají na reklamy Googlu, například prostřednictvím jejich platformy AdSense, ale za každý klik dostávají méně peněz. Tento trend snižujících se nákladů trvá již delší dobu. Výhledově to už nevypadá pro příjmy z reklam tak růžově. Přikládám tabulku, která tento trend jasně znázorňuje. 

 

 graf  

zdroj Zero Hedge

 

Koho by zajímala bližší reakce trhů, přikládám 5 minutový graf. Prvotní reakce byla jasně pozitivní a Alphabet se v pre-marketu dostal na historická maxima, tj. 1020,05 USD za akcii, ale záhy následoval prudký výprodej, který dosáhl až na 964 USD. 

graf2

 

tab

Poznámky: Uvedené odhady jsou nezávaznými názory investičních odborníků, které se mohou lišit od skutečného vývoje. Za tyto odlišnosti nepřebírají experti ani Kurzy.cz odpovědnost.

*) Atraktivita je vážený průměr doporučení jednotlivých expertů. Dosahuje hodnoty od +100 (rozhodně koupit u všech odhadů) do –100 (rozhodně prodat u všech odhadů). **) Koupit/prodat udává počet expertů, kteří doporučují uvedený cenný papír koupit (prodat) s ohledem na očekávaný vývoj v uvedeném období. 

**) Růst/pokles udává počet expertů, kteří předpokládají, že daná hodnota v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste (poklesne).




BIG EXPERT: Ještě O2, další výsledky pak v srpnu

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36394172340

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918