BIG EXPERT:
Letem, světem, Brexitem…


03. 07. 2016  10:28          komentáře (0)

Pravidelní účastníci: Michal Chrvala /, Michal Blažek / BH Securities, Jiří Šimara, Tomáš Menčík / CYRRUS, Jan Bureš / Poštovní spořitelna, Martin Pecka, Patrik Hudec / Generali Investments CEE, investiční společnost, Libor Stoklásek / GRANT CAPITAL, Josef Němeček, Radek Pavlíček / Roklen360, Aleš Charvát / UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Jaroslav Brychta / X-Trade Brokers

BIG EXPERT: Letem, světem, Brexitem…




Akciové trhy

Michal Blažek, BH Securities

V týdnu konajícího se referenda ve Velké Británii trhy již od pondělka startovaly vzhůru a to razantně. Nepolevovaly ani v dalších dnech, jakoby si snad myslely, že Británie zůstane v EU a investoři uplatňovali „buy the rumor, sell the fact“ a těšili se na „jisté“ profity.

V minulém článku jsme zmiňovali možné překvapení, které si trh může pro investory připravit. A je tady. Brexit je už nyní odhlasován. Je velmi brzy a dosti složitě se predikuje, co se bude odehrávat dál. Jen jedno je jasné – nejistota. Index volatility se zatím nedostal ani přes svá letošní lednová maxima. A zůstáváme tedy jen v rovině otázky, jak hluboce až trhy klesnou a kde budou hledat podporu? U 200denních klouzavých průměrů to nebude, bude to u centrálních bankéřů? Kde se nově snaží M. Draghi podporovat trh a hlavně komerční banky jak kapitálem pro úvěrovou politiku bank tak, že jim i ještě dokonce za to zaplatí?

Na obrázku vidíte zatím korekci několikaletého býčího trendu na evropských akciích (STOXX 600), kde ještě možná zajímavější jsou 3 stejné cenové vrcholy v roce 2000, 2007 a 2015.

inv0627c

V tento moment by každý investor měl dle své strategie a vnímaní rizika zvážit, zda a jak moc hodlá na těchto vlnách participovat, nebo raději vyčkat stranou trhů a radovat se ze své hotovosti (pokud není v librách) a valounů zlata, co má doma v trezoru nebo v sejfu své banky.

 

 

Měny, úrokové míry

Martin Pecka, Generali Investments CEE, investiční společnost

Stejně tak jako světové finanční trhy i domácí investoři reagovali v průběhu týdne na výsledek referenda o vystoupení Spojeného království v Evropské unii („Brexit“). Přesto je možné říci, že ve většině případů šlo o mírnější pohyby, než jakých jsme byli svědky na trzích okolo nás.

Ve středoevropském regionu je patrné, že Česká republika je vnímána coby bezpečný přístav, a tak domácí měna oslabila jen mírně z 23,08 CZK za euro na aktuálních 23,13 CZK/EUR. Výnosy českých vládních dluhopisů dokonce klesly, tedy jejich ceny vzrostly, což reflektuje důvěru ze strany investorů. Největší pohyb jsme přitom viděli na delším konci, podobně se vyvíjel i jejich eurový protějšek, za kterým však zaostávaly.

V tuto chvíli je těžké předestřít nějaký komplexní scénář vývoje situace napříč finančními trhy, neboť zde existuje (a ještě dlouho existovat bude) řada nejistot. Nicméně je zřejmé, že ECB je připravena finančním trhům dodat likviditu a obecně na trzích zasáhnout s cílem zmírnit výkyvy v cenách finančních aktiv s cílem podpořit stabilitu a fungování finančního systému. Ostatně, u řady aktiv došlo po prvotním výkyvu, pozorovaném v průběhu prvních dvou dnů, k postupnému zklidnění.

V kontextu výhledu měnové politiky západoevropských centrálních bank se nabízí myšlenka, že ČNB nebude mít v roce 2017 důvod uspěchat ukončení svého kurzového závazku, neboť Brexit může spíše vést k obecnému změkčení měnové politiky ECB či alespoň delší zachování jejího stávajícího nastavení. ČNB tak u svého kurzového závazku může setrvat až do prvního pololetí roku 2018. 

tab

oznámky: Uvedené odhady jsou nezávaznými názory investičních odborníků, které se mohou lišit od skutečného vývoje. Za tyto odlišnosti nepřebírají experti ani Kurzy.cz odpovědnost.

*) Atraktivita je vážený průměr doporučení jednotlivých expertů. Dosahuje hodnoty od +100 (rozhodně koupit u všech odhadů) do –100 (rozhodně prodat u všech odhadů). **) Koupit/prodat udává počet expertů, kteří doporučují uvedený cenný papír koupit (prodat) s ohledem na očekávaný vývoj v uvedeném období.  

**) Růst/pokles udává počet expertů, kteří předpokládají, že daná hodnota v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste (poklesne).

 




BIG EXPERT: Letem, světem, Brexitem…

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36176908748

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905