BIG EXPERT:
Trhy na maximech, i ten český, a sílící koruna


09. 10. 2017  00:51          komentáře (0)

Pravidelní účastníci: Michal Chrvala /, Michal Blažek / BH Securities, Jiří Šimara, Tomáš Menčík, Josef Navrátil / CYRRUS, Jan Bureš / Patria, Martin Pecka, Patrik Hudec, Marco Marinucci / Generali Investments CEE, investiční společnost, Libor Stoklásek / GRANT CAPITAL, Radek Pavlíček, Tomáš Suchomel / Roklen360, Aleš Charvát / UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Jaroslav Brychta / X-Trade Brokers

BIG EXPERT: Trhy na maximech, i ten český, a sílící koruna




 

České akcie

Patrik Hudec, Generali Investments CEE, investiční společnost

Index PX na mnohaletých maximech

Aktivita na pražské burze byla v posledních dnech i z důvodu čtvrtečních oslav Dne české státnosti podprůměrná a mezidenní změny minimální, v řádu pouhých desetin procenta. Index PX Burzy cenných papírů se drží úrovní okolo 1050 bodů, na dosah svých šestiletých maxim. Přesto si vývoj na některých titulech řekl o více pozornosti. Tahounem mírného růstu se staly akcie Erste Bank a energetického gigantu ČEZ. Naopak proti proudu šel Pegas Nonwovens. ČEZ dělá svým akcionářům poslední dva měsíce radost, podpořený mj. růstem cen silové elektřiny na burze a směřováním regulace na trhu s povolenkami. Od prázdnin titul přidal přes 10 % a „odpracoval“ celou červnovou dividendu ve výši 33 Kč. Investoři také postupně přehodnocují rizika spojená s tolikrát přetřásanou výstavbou nových jaderných bloků a opět otevřenou diskuzi na téma rozdělení společnosti. Vývoj v Bulharsku nevyjímaje. Přestože se ocenění ve světle očekávaných hospodářských výsledků nejbližších dvou let může jevit vyšší, titul pouze dohání rally, kterým si prošly energetiky v posledních měsících v okolních zemích. Rok 2019 by pak měl být bodem obratu. Navíc atraktivní dividendový výnos na úrovni 6–7 % se zdá – za předpokladu podpory / podílení se státu na výstavbě velkých, nákladných projektů – dlouhodobě udržitelný. Titulu se dostalo rovněž několika aktualizací doporučení. Zatímco analytici zahraničních domů dávají akciím zpravidla nejvýše neutrální doporučení, analytici z regionu střední Evropy jsou optimističtější a množí se cílovky začínající pětkou.

Velice dobré pololetní výsledky představila tabáková společnost Philip Morris CR, a to navzdory protikuřáckému zákonu. Tržby i čistý zisk vzrostly zásluhou jak růstu prodejních cen, tak i celého českého a slovenského trhu. Titul, který především kvůli nízké likviditě zůstává ke své škodě stranou většího zájmu investorů, se blíží historickým maximům z let 2004–2005 a po zahrnutí štědrých každoročních dividend je už dávno překonal. Jen v letošním roce letos přidal už 30 % a nad to přihodil velice krásnou dividendu ve výši kulatých 1 000 Kč.

Naopak důvod k radosti nemají akcionáři Pegas Nonwovens, kteří nevyužili dobrovolné nabídky převzetí za 1010 Kč ze strany společnosti R2G Rohan Czech, jejíž podíl se přiblížil 90 %. Po ukončení odkupu následoval volný pád pod 900 Kč, tj. i pod úrovně před oficiálním oznámením záměru R2G. Následovat budou změny strategického charakteru dalšího směřování formy včetně zásahu do dosud atraktivní dividendové politiky.

Výhled pro český trh zůstává ve světle pokračujícího nákupního optimismu na vyspělých trzích pozitivní. Na jedné straně vyšší nacenění akciového trhu kompenzují uměle stlačení bezrizikové sazby a výnosy dluhopisů, robustní růst globální ekonomiky i pokračující uvolněná měnová politika centrálních bank, která vedla k všudypřítomnému přebytku volné, a hlavně levně a snadno dostupné likvidity.

 

 

Zahraniční trhy

Josef Navrátil, CYRRUS

Trhy na maximech a sílící koruna 

Nynější pozvolný růst akciových kurzů na vyspělých trzích demonstruje fakt, že v letošním roce dokázal zámořský index S&P 500 více než 40x uzavřít na nových historických maximech. Investoři jako by nebrali v potaz geopolitická rizika a nadále ženou valuaci akciových trhů výše. Příčinou je absence investičních alternativ, neboť mnohé dluhopisy vyspělých ekonomik vykazují záporné výnosy a korporátní bondy jsou rovněž oceněné na velmi vysokých úrovních. Aktuálně se index S&P 500 obchoduje za 19,2 násobek očekávaných zisků pro následující čtyři kvartály, což je znatelně výše než historický průměr, který od roku 1990 dosahuje hodnoty 16,9. Za posledních deset let činí průměr forwardového P/E pro největší zámořské společnosti dokonce 15,6. Evropské trhy jsou o poznání levnější, konkrétně index EURO STOXX 600 je aktuálně oceněn na 16 násobek očekávaných zisků. 

Mezi důvody nadprůměrné valuace zámořského trhu patří solidní kondice ekonomiky Spojených států, nízká nezaměstnanost či absence strukturálních problémů typických pro EU. Optimismus investorů dokumentuje i index implikované volatility VIX, ten se nachází opět na extrémně nízkých hodnotách citelně pod 10 body, což svědčí o obecně nízkém očekávání výrazných pohybů trhu, zejména směrem níže. Část tržních hráčů však znervózňuje délka současného býčího trhu a oznámená postupná redukce bilance Fedu, což lze chápat jako opačný proces kvantitativního uvolňování. Vysokou valuaci však nelze brát obecně jako prekurzor tržní korekce, k té obvykle dochází díky neočekávané negativní zprávě, která zásadně pozmění pohled investorů na trhy. 

Koruna po měnově-politickém zasedání ČNB z minulého týdne opět nabrala apreciační apetit, ačkoliv nastavení úrokových sazeb zůstalo těsným poměrem hlasů 4:3 beze změny. Důvodem silnější tuzemské měny je očekávání ohledně navýšení základní 2T repo sazby na 0,5 % v rámci zasedání naplánovaného na 2. listopadu, případně 21. prosince. Obavy z oslabení koruny v průběhu září, kdy maturovalo velké množství vládních dluhopisů za bezmála 200 mld. CZK, se nakonec nerealizovaly a tuzemská měna má tak prostor pro další zpevňování. Podle konsensu odhadů agentury Bloomberg by měla koruna do jednoho roku posílit vůči euru na hladinu 25,5 EUR/CZK, osobně však očekávám ještě o něco rychlejší tempo. Koruna by mohla atakovat v průběhu příštího roku úroveň 25 EUR/CZK, zejména díky pravděpodobně pokračujícímu kvantitativnímu uvolňování v rámci eurozóny a jestřábím krokům ČNB.



BIG EXPERT: Trhy na maximech, i ten český, a sílící koruna

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44912239680

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774