BIG EXPERT - Výsledková sezóna v rozběhu


23. 02. 2013  00:28     Markéta Höfferová      komentáře (0)

Další várka informací ze světa financí a investic je uvedena níže. Třeba vám informace z BIG EXPERTu pomůže vydělat pořádný balík - budeme rádi!

BIG EXPERT - Výsledková sezóna v rozběhu




České akcie

Milan Nedbálek, FINANCE Zlín - Výsledková sezóna v rozběhu

Zatímco v Americe a v Evropě většina významných firem své výsledky již zveřejnila, společnosti obchodované na pražské burze mají za sebou teprve zahřívací kolečko v podobě výsledků Komerční banky a NWR. Komerční banka představila za poslední čtvrtletí roku 2012 lepší výsledky proti očekáváním na úrovni čistého zisku, úrokového příjmů i nákladů rizik. Management navrhne ze zisku roku 2012 výplatu dividendy 230 korun za akcii, což představuje pro některé investory mírné zklamání. Těžební firma NWR svými výsledky investory moc nepotěšila. V posledním kvartále vytvořila největší ztrátu od svého vstupu na burzu v roce 2008. Tento nelichotivý výsledek navíc podtrhla záměrem nevyplatit žádnou dividendu. To, nač by investoři po zklidnění emocí mohli slyšet, je plán stát se do roku 2013 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí.
Výsledky těchto firem však při vší úctě k nim zastiňuje v posledních dnech dění okolo ČEZu. Balkánské trable, které začaly znárodněním v Albánii, nyní pokračují možným odebráním licence v Bulharsku. Jak vše dopadne, se dozvíme v následujících dnech nebo týdnech. Ať už to však dopadne jakkoliv, ze střednědobého a dlouhodobého hlediska je pro ČEZ mnohem důležitější vývoj cen na trhu s elektřinou. I zde bohužel není situace příliš růžová. Investoři se tak musí prozatím spokojit „pouze“ s 7-8% dividendou.

Měny, úrokové míry

Martin Pecka, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST investiční společnosti

Domácí měna byla během uplynulých dní stabilní a pohybovala se v úzkém pásmu kolem 25,40 korun za euro s mírnou tendencí k oslabování, která zesílila ve čtvrtek po slabých datech z eurozóny. Korunu nepodpořila ani domácí čísla, když odhad vývoje HDP za čtvrtý kvartál ukázal, že ekonomika pokračuje v poklesu (o 0,2 % mezi čtvrtletně a 1,7 % meziročně). A ani vstup do letošního roku nevypadá příliš pozitivně. 
Slabá ekonomika pak samozřejmě nevytváří poptávkové inflační tlaky, což potvrdily údaje o lednovém vývoji spotřebitelských cen. Z pohledu ČNB byla míra inflace nižší o 0,1 %, což opět vyznívá ve srovnání s její prognózou protiinflačně. Guvernér ČNB Miroslav Singer uvedl v reakci na nejnovější data, že česká inflace míří relativně bezpečně, ale ne zcela příjemně hluboko pod inflační cíl ČNB. Z prohlášení je tak patrné, že pokud dezinflační tlaky zesílí, vyžádá si to dodatečné kroky v měnové politice centrální banky. Další oslabování české měny se tak jeví jako reálné.      
Na dluhopisovém trhu byl relativní klid. Výnosy se pohnuly jen velmi mírně a celkově na trzích panovala slabá obchodní aktivita. Hladinu příliš nerozčeřila ani středeční aukce dluhopisů, při nichž ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy za 6,9 mld. CZK, což byl dobrý výsledek. Po vyčerpání domácích impulzů, tak bude v nejbližších dnech česká swapová křivka reagovat především na vývoj svých eurových protějšků.



BIG EXPERT - Výsledková sezóna v rozběhu

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44631792628

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751