Blbá blondýna:
Nevytloukejte půjčky půjčkami


06. 11. 2014  00:52     TZ     komentáře (0)

Navigátor bezpečného úvěru spouští netradiční on-line kampaň, která má přimět spotřebitele přemýšlet před tím, než si vezmou spotřebitelský úvěr. Cílem kampaně je varovat před praktikami rizikových poskytovatelů úvěrů, nebo dokonce před lichváři a naučit spotřebitele pečlivě vybírat bezpečného poskytovatele úvěru.

Blbá blondýna: Nevytloukejte půjčky půjčkami




Hlavní „hvězdou“ kampaně je Blbá Blondýna, autorská postava herečky a moderátorky Ivy Pazderkové. Ta ve čtyřech krátkých skečích upozorňuje na nejčastější chyby a prohřešky, kterých se spotřebitelé ve vztahu k úvěrům dopouštějí. „Naší snahou bylo vyvolat širokou diskusi – proto jsme zvolili z hlediska vzdělávání možná netradiční podobu, jak ale věříme, právě Blbá Blondýna a její humor nám pomohou zaujmout pokud možno co nejvíce spotřebitelů z různých sociálních vrstev, různého věku i vzdělání,“ říká Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Kampaň, která se bude odehrávat především v internetovém prostředí, se speciálním důrazem na kanál Youtube a sociální sítě, si klade za cíl zaujmout mimo jiné i nejmladší generace, které se mnohdy v oblasti osobních financí dobře neorientují.

Pazderková

VYTLOUKÁNÍ KLÍNU KLÍNEM

V prvním spotu se Iva Pazderková coby oblíbená Blbá Blondýna pouští do jednoho z nejčastějších a také nejnebezpečnějších nešvarů v oblasti úvěrů – tedy do takzvaného vytloukání klínu klínem. „Bohužel je stále velmi časté, že lidé do spárů lichvářů upadnou poté, co nezvládnou splácet svůj stávající úvěr a místo toho, aby se snažili najít přijatelné řešení s věřitelem, obrátí se právě na lichváře či pochybné poskytovatele úvěrů, u nichž si nakonec na splacení toho původního úvěru půjčí,“ vysvětluje Zdeněk Soudný. A jak dodává, je to začátek začarovaného kruhu, na jehož konci je mnohdy až beznadějná situace spotřebitelů. „Blbá Blondýna v naprosto strefně absurdním příběhu ukazuje, jak snadné je spadnout do dluhové spirály, která je na počátku mnoha nešťastných příběhů spojených s úvěry,“ popisuje Soudný.

262183-img-sport-lyzovani-soudny

V případě, že spotřebitel zvolil již na začátku bezpečného poskytovatele úvěru, tedy banku nebo značkovou nebankovní společnost, může být řešení v takové situaci relativně snadné. „Bezpečný poskytovatel se snaží s klientem, který má problémy se splácením, pokud je to jen trochu možné, dohodnout. Například upravením výše měsíční splátky tak, aby nedocházelo k prodlení se splácením a dluh se nenavyšoval, a zároveň se zabránilo různým sankcím,“ vysvětluje Zdeněk Soudný. Navíc sankce u bezpečného poskytovatele úvěru jsou transparentně sděleny na počátku obchodního vztahu a jejich podoba není pro spotřebitele likvidační, ale má jej motivovat k pravidelnému splácení. „Ačkoli si to spotřebitelé často nemyslí, bezpečný a solidní poskytovatel úvěru si přeje, aby jeho klienti pravidelně spláceli a svým závazkům dostáli. Na sankce, pokuty a exekutory se ve své práci zaměřují lichváři a rizikoví poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, před kterými varujeme,“ doplňuje Soudný.

JAK BOJOVAT PROTI „VYTLOUKÁNÍ PŮJČEK PŮJČKAMI“?

1. Pamatujte – jakýkoli, i sebemenší úrok, si berte jen u bezpečných poskytovatelů, kterými jsou banky nebo značkové nebankovní domy. Které společnosti jsou bezpečné - to si můžete ověřit například na stránce www.navigatoruveru.cz!

2. Pokud se dostanete do problému se splácením půjčky, nebo tušíte, že se do něj dostanete, okamžitě kontaktujte svého poskytovatele úvěru a situaci s ním řešte. Je několik možností, jak situaci zvládnout – například se můžete domluvit na jiné formě splátkového kalendáře (prodloužení splatnosti), nebo pro vás může být vhodnou cestou konsolidace.

3. Nikdy nenechávejte situaci takzvaně „vyhnít“. Dluh, který máte, nezmizí a naopak vám bude narůstat o úroky z prodlení a další sankční podmínky. Pokud si nejste jistí, jak dále pokračovat, navštivte odborníky, kteří vám poradí. Využít můžete i několika bezplatných poraden, které se problematikou spotřebitelských úvěrů zabývají.

4. Zásadně v případě problémů se splácením půjčky nechoďte k lichvářům a nesnažte se splatit jeden dluh jiným. Pokud jste nebyli schopni splácet stávající úvěr, nebudete mít ani na ten nový.

HLASOVAT PRO SVÉHO FAVORITA MŮŽETE ZDE!

RPSN



Blbá blondýna: Nevytloukejte půjčky půjčkami

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15575205152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více