Blog bankéře 1:
Nenechte na sobě dříví štípat...


16. 01. 2012  16:05     Váš Bankéř     komentáře (4)

Kolikrát jste zažili v hospodě vyhrocenou debatu o politice, která přerostla v hádku a dotkla se i tabuizovaného tématu kdo koho volil. A pak jste zjistili, že půlka lidí u stolu k volbám ani nešla a ještě jsou na to hrdí. Jejich argument se většinou smrskne na: „A stejně by to nic nezměnilo“. Typicky česká nátura! Jsme zvyklí si nestěžovat, protože za minulého režimu to opravdu nic nezměnilo a ještě jste si jako kverulant koledoval o malér.





Ale máme 21 let „po revoluci“ a doba se mění – když se nám něco nelíbí, ozveme se, v obchodě, na poště, v bance... Někde ale nestačí si stěžovat a vyhrožovat, aby se věci změnily, musíte se podle toho i chovat. Zažil jsem, že v nejmenované bance se úrok u hypotéky na další úrokové období snižoval jen klientům, kteří si stěžovali. A vím, že takto to funguje ve většině jiných bank a zdaleka ne jen u hypoték. Naprostá většina klientů si totiž nestěžuje, nevyjednává a hlavně neodchází, tak proč by se banka namáhala svoje zvyklosti měnit. Není to dobročinná organizace a dobrovolně se o zisk nepřipraví. A nechoďte na mě s regulací – když to tady začne, co já vím, kde se to zastaví a ve finále nadělá víc škody než užitku.

.

Jenomže situace na bankovním trhu se v poslední době změnila. Ubylo prostoru pro výmluvy, teď máte kam jít a jsou to téměř plnohodnotné alternativy a ještě vám s přechodem pomohou, je to konce konců v jejich zájmu. Pravda, nemají tolik poboček, ale ruku na srdce, kdy jste naposledy zašli na pobočku. Takže položme si otázku: Chovaly by se velké banky jinak, kdyby jim klienti kvůli výši poplatků začali houfně odcházet? Kdyby si lidé místo stížností na navyšování poplatků vzali ten, či onen bankovní produkt jinde, zvyšovaly by se poplatky dál? Kdyby bylo takové chování rozšířené, tak určitě ne. Velké banky by si to spočítaly a zjistily by, že se jim to nevyplatí, a to je u nich jediné kritérium pro rozhodování. Za jejich chování a nehoráznou výši poplatků si tedy můžeme sami – máme takové banky, jaké si zasloužíme. Když se totiž nezačneme chovat jinak, tak se stanou 2 věci: nové levné banky přestanou existovat a my budeme platit za bankovní produkty stejně nebo dokonce více - ty staré velké banky budou na nás dál dříví štípat!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka: Do rubriky blog bankéře budou přispívat námi oslovení bankéři, kteří pozitivně zareagovali na naši výzvu prezentova svět bank a financí ze strany "za oponou"...



Blog bankéře 1: Nenechte na sobě dříví štípat...

Re: poplatky
Myslim, že nemáte pravdu, příliv novejch menších bank s těma velkýma docela cvičí......
Jak to funguje?
Člověka by spíš zajímalo, jakto, že to někde funguje a jinde ne. Třeba v Rakousku by si nějaký popla...
poplatky
Bankéři v bankách, stejtě tak telefonní operátoři a obchodní řetězce surově okrádají národ. Normální...
Spořící úšty
Nelze si vybrat,každá banka slibuje vysoký úrok,který po půlroce sníží na úroveň ostatních bank.Nedě...
Diskutovat (4)