Bohatství a kapitál začaly vznikat ve městech


08. 03. 2019  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

HISTORIE BANKOVNICTVÍ A FINANCÍ: Bohatství a kapitál začaly vznikat ve městech, nikoliv z půdy a zemědělství. I proto začala v historii vznikat bohatá města a městské státy, jejichž osudy řídili bohatí měšťané a kupci. ČTĚTE DÁLE

Bohatství a kapitál začaly vznikat ve městech




Nositelem bohatství a kapitálu bylo už od nejstarších dob město. Už od nejstarších civilizací se bohatství soustřeďovalo ve starověkých městských státech, kde kvetl obchod a řemesla. Stejný princip a pravidlo platily i ve starověkém Řecku, kde právě městské státy tvořily základ a strukturu vyspělé Řecké civilizace.

Vrcholem rozvoje a bohatství pak byly městské státy a hansovní města v pozdním středověku a začínajícím novověku provázeného renesancí. V tuto dobu pomohla města vzniku rodícího se kapitalismu. Města jako Hamburg, Antverpy, Benátky či Janov jsou dodnes důkazem vyspělosti a bohatství, které v tehdejších podmínkách dokázalo město vytvořit. Základem rozvoje byl zejména obchod a výroba. Zemědělství sice bylo po tisíciletí nejdůležitějším ekonomickým odvětvím, které však v průběhu času ztrácelo svůj rozhodující význam. 

V souvislosti s rozvojem měst se začalo také rozvíjet i bankovnictví. Právě nejsilnější a největší bankovní domy vznikaly v prostředí bohatých hansovních měst. Bankéři se tak podíleli na úspěchu obchodu a výroby. Bohatství některých bankovních domů dosáhlo takové výše, že přesahovalo dokonce i možnosti celých států. Bankovní dům Rotschildů byl schopen financovat rozvojové programy či celé války vedené Habsburky, papeži či jinými vládnoucími rody.

Pokud tedy budeme zkoumat, kde se vzalo bankovnictví, které dnes známo a kde má své kořeny, pak tento vznik moderních bankovních domů můžeme zařadit právě do doby renesančních hansovních měst. Už v této době také vznikaly základní bankovní produkty, které dnes známe. Klienti bankovních domů mohli využívat bankovních účtů, které se tehdy nevedly elektronicky, jako to známe z dnešní doby, ale na papírech. Existovali nejrůznější druhy půjček, dluhopisy a další produkty, které dnes považujeme za moderní finanční nástroje.

Za rozvoj bankovnictví tedy vděčíme našim úspěšným předkům z bohatých a úspěšných měst.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Bohatství a kapitál začaly vznikat ve městech

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16438785168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více