Boj proti praní špinavých peněz sílí (Moderní řízení)


15. 02. 2008  09:08     Economia     komentáře (0)

Aktivity světových bank v boji proti praní špinavých peněz zmapovala již podruhé ve velkém průzkumu síť poradenských společností KPMG.





Aktivity světových bank v boji proti praní špinavých peněz zmapovala již podruhé ve velkém průzkumu síť poradenských společností KPMG pod názvem Global Anti-Money Laundering Survey 2007. How banks are facing up to the challenge. Výzkumu KPMG International 2007 se zúčastnilo 224 zástupců nejvýznamnějších bank z 55 zemí světa. Podle odhadů přesahují roční výnosy z trestné činnosti drogových dealerů, pašeráků zbraní a jiných pachatelů trestné činnosti, které se snaží každoročně legalizovat, jeden bilion USD. Boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu tak nadále zůstává velkou výzvou pro bankovní sektor.

K celosvětovému pozitivnímu vývoji přispěla i Česká republika. "Zjistili jsme, že boj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti považuje vedení bank v ČR za vysokou nebo střední prioritu. Podle našeho názoru význam této problematiky v České republice vzroste, jakmile vstoupí v platnost zákon implementující Třetí směrnici EU, a to především v oblasti postupů hloubkové kontroly," doplňuje Jimmy Helm, partner a vedoucí oddělení Forenzního šetření v KPMG ve střední a východní Evropě.

Situace v České republice

Banky bojují, ale chybí jim kontrola politicky exponovaných klientů.
Tuzemské banky si závažnost boje proti praní špinavých peněz uvědomují.
Mnohé finanční ústavy posunuly tento boj do popředí svých zájmů. Kromě toho se o něj stále více zajímá i vrcholové vedení institucí.
Boj proti legalizaci výnosů z trestné činnosti je vedením bank v České republice považován za vysokou nebo střední prioritu. Jeho význam pravděpodobně ještě vzroste, jakmile vstoupí v platnost zákon, který implementuje Třetí směrnici EU, a to především v oblasti postupů hloubkové kontroly.
I u nás banky investují zejména do zkvalitnění systémů monitorování, stejně jako jinde ve světě.
Nedostatečné je zatím monitorování politicky exponovaných osob. České banky dosud neprovádějí jejich přísnější hloubkové kontroly. Po začlenění Třetí Směrnice EU do našeho právního řádu budou nuceny tyto specifické postupy uplatňovat.
Pravidla boje proti praní špinavých peněz vycházejí u většiny tuzemských bank z hybridního přístupu. To znamená, že existují globální pravidla tohoto boje, ale konkrétní postupy se stanovují na regionální či národní úrovni.

 



Boj proti praní špinavých peněz sílí (Moderní řízení)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16427094256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více