Bojovník proti poplatkům Petr Němec:
Mým cílem ve vztahu ke klientům je získat poplatky zpět


17. 01. 2013  00:10     ar     komentáře (4)

Byli jsme potěšeni, když naše tažení proti nesmyslným poplatkům posílil svou aktivitou právník a mediátor Petr Němec. Na své stránce www.jdeto.de informuje klienty o svém sporu s Komerční bankou i o tom, jak se oni sami mohou vymezit proti účtování poplatku za správu hypotečního (úvěrového) účtu. V jakém je nyní spor stádiu? A stálo mu to vůbec za tu námahu? Přečtěte si následující rozhovor...

Bojovník proti poplatkům Petr Němec: Mým cílem ve vztahu ke klientům je získat poplatky zpět




1. Vaše tažení proti poplatkům za vedení hypotečního (úvěrového) účtu si získalo podporu odborné i laické veřejnosti. Pociťujete to nějak? Projevuje se to např. na návštěvnosti Vašich specializovaných stránek www.jdeto.de?

Tažení proti poplatkům určitě zaujalo širokou veřejnost a jde vidět, že lidem se nelíbí platit protiprávní poplatek a nebojí se postavit bankám. Minulý týden přivítaly stránky www.jdeto.de unikátního návštěvníka číslo 50.000. Denně stránky navštěvuje několik stovek lidí a jde vidět, že jakmile se téma objeví v televizi či novinách, že návštěvnost je hned v řádu tisíců a emailová schránka se rychle zaplní dotazy a vzkazy s podporou, téma tedy lidi skutečně zajímá.

2. Máte povědomí o tom, kolik lidí si z Vás vzalo příklad a využilo předžalobní formulář proti bance? (případně troufáte si počet odhadnout?)

Přesná čísla nemám, ty nám snad můžou dát jen banky, ty však tvrdí, že jde jen o jednotlivce. Těchto jednotlivců je dle reakcí na FB a dle emailů už několik tisíc. Banky si dokonce vytvořily vzorové reakce, neboť čelí skutečné záplavě. Formulář je navíc krom mých internetových stránek ke stažení také na stránkách www.bankovnipoplatky.com a nově také na stránkách televize Nova (http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/cesi-chteji-zpet-bankovni-poplatky-jak-je-dostat-pomuze-vam-tento-formular.html). Výzva a návod postupu proti bankám se tak začal šířit internetem.

3. Nejzáludnějšími otázkami bývají často ty nejjednodušší - co byste odpověděl tomu, kdo by se zeptal: proč to vlastně děláte? A stojí Vám to za tu námahu?

Na začátku to byl jen právnický rozmar - poprat se se svou bankou a porazit ji, neboť mě štvalo, že si banky u nás dovolují to, co jim soud už jinde zakázal. Díky mého blogu na Respektu si tématu všimli první novináři a začaly se na mne obracet také první desítky klientů bank, abych jim poslal výzvu, že to chtějí zkusit taky. Tehdy jsem pochopil, že je zde možnost něco změnit, že je zde atmosféra odhodlaných občanů postavit se bankám a jejich protiprávnímu jednání a vydupat si stejné zacházení jako u západních sousedů. Iniciativě www.jdeto.de jsem již věnoval hodně svého volného času, ale za tak krátký čas se díky zapojení stovek klientů podařilo přimět banky k ústupu a změnit bankovní trh. Úspěch také zaznamenávají první desítky klientů. Ačkoliv jsem mnohdy unavený a v emailové schránce mne straší stovka nevyřízených emailů, jsou mezi nimi i děkovné, například jednoho klienta Hypotéční banky, kterému se podařilo docílit zrušení poplatků za správu hypoték a ušetřit tak 5.000 Kč ročně, a jak sám napsal, má čtyři děti a každá koruna se počítá, za pět tisíc jim může pořídit hezké Vánoce. To mi pochopitelně dělá radost a dává smysl stovkám hodin tomuto věnovaných.

4. Vím, že v odborných právnických/advokátních kruzích se podobné aktivity velmi sledují. Máte nějakou zpětnou vazbu od Vašich kolegů odborníků?

Z okruhu přátel-právníků to je pochopitelně podpora a část z nich se s bankou dokonce pustila do vlastního sporu. S jinou odbornou reakcí jsem se zatím nesetkal, právnická veřejnost je spíše tichá a konzervativní.

5. V některých právních kauzách se uplatňuje hromadný postup lidí vůči jednomu subjektu. Myslíte, si, že by měl v tomto případě šanci na úspěch?

Hromadnou žalobu české právo nezná, avšak nic nevylučuje, aby se klienti dohodli na nějakém jednotném postupu, a to i přes stejného právního zástupce. Toto pak přirozeně vede k naprostému minimalizování nákladů, profesionalizaci a i mnohem silnější vyjednávací pozici. Jsem přesvědčen, že takový postup může být úspěšný a i proto se v současné době k takovému postupu schyluje.



Bojovník proti poplatkům Petr Němec: Mým cílem ve vztahu ke klientům je získat poplatky zpět

POPLATKY
Dobrý večer,dnes mi přišel výpis z ČS.A zjistila jsem že za minulý měsíc co jsem vložila mimořádnou...
POPLATKY ZA ÚVĚR VE SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ
Zkoušíme jakýkoliv krok, který by nás zbavil nemravného poplatku u ČSOB za úvěr pro společenství vla...

Hloupost lidí nezná meze......

S využitím všech poskytnutých informací a podkladů se také pouštím do tohoto boje a uvidím, kam to p...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12452362160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více