Boom mikropůjček s sebou přináší vyšší riziko a vyžaduje větší opatrnost


13. 10. 2015  11:00          komentáře (0)

Objem poskytnutých mikroúvěrů v posledních měsících prudce stoupá. Ačkoli neexistují přesné údaje, podle kvalifikovaných odhadů je jejich nárůst až v desítkách procent za poslední rok.  V segmentu menších půjček tak vytlačují klasické úvěry. V současné době je v mikropůjčkách spotřebitelům rozpůjčováno více než 25 miliard korun a toto číslo se rychle zvyšuje. Mikroúvěry mohou být zajímavou, bezpečnou a rychlejší alternativou klasických půjček, ale i v jejich případě platí nutnost pečlivé volby a základních bezpečnostních opatření. Navigátor bezpečného úvěru proto radí: dvakrát měřte, jednou si půjčujte. 

Boom mikropůjček s sebou přináší vyšší riziko a vyžaduje větší opatrnost




Půjčit si necelých pět tisíc korun téměř obratem, s minimálními požadavky na žadatele, je lákavé. Ukazují to alespoň odhady, které naznačují boom mikropůjček v České republice. Mikroúvěry na českém trhu přitom poskytuje asi 10 000 subjektů, jen setinu ale můžeme označit za bezpečné. Zbytek jsou rizikoví či přímo nebezpeční poskytovatelé. Riziko narůstá také kvůli faktu, že  mikropůjčky neošetřuje zákon 145/2010 Sb. O spotřebitelském úvěru. To znamená, že žadatel o úvěr je daleko méně prověřován a zároveň smlouva postrádá náležitosti, které má dokument sjednávající klasický úvěr – tím více záleží na dobrém zhodnocení situace za strany zájemce o mikropůjčku.

 

TLAK NA SPOTŘEBITELE A RIZIKO CHYBNÝCH RYCHLÝCH ROZHODNUTÍ 

Nižší částky často svádějí k lehkovážnému pocitu, že se „nic nemůže stát“. Opak je ale pravdou a i relativně nízká výše úvěru se může změnit v noční můru, pokud spotřebitel špatně vybere. I mezi důvěryhodnými poskytovateli mikropůjček jsou přitom závratné rozdíly, pokud jde o cenu a především sankce.  „Zatímco kupříkladu u Japonské půjčky (dříve Click Credit) zaplatí spotřebitel za 1 000 korun na 30 dní 33 korun, u VIA sms je to již 276 korun a u Ferratum dokonce 330 korun,“ upozorňuje Zdeněk Soudný. Riziko se nejčastěji skrývá u sankcí riziko. Pozdní uhrazení splátky u nesolidních poskytovatelů znamená nepříjemné pokuty a úroky, které nakonec mohou výši úvěru i zněkolikanásobit. Podle Scott & Rose mohou sankce za nesplacení mikroúvěru ve výši 1 000 korun přijít po 15 dnech v prodlení na 79 korun, ale také na 500 korun, nebo dokonce na 1 100 korun. „Pokud během 15 dní zaplatí spotřebitel za prodlení částku vyšší, než si půjčil, měl by si opravdu rozmyslet, zda je takový poskytovatel solidní a zda by neměl jít raději o dům dál,“ varuje Zdeněk Soudný.

Vždy je tedy třeba dávat pozor na všechny aspekty úvěru, dočítat smlouvy a podmínky do konce, aktivně se zajímat o náležitosti splácení takového mikroúvěru. Spotřebitelé se v případě mikroúvěrů potýkají také s výší RPSN, která se díky metodice výpočtu pohybuje standardně v desítkách či nízkých stovkách procent. V absolutních hodnotách se totiž nejedná o velké peníze. V případě RPSN ve výši tisíce procent by už ale spotřebitelé měli takovou nabídku odmítnout, protože je na úrovni lichvy. Každopádně lepší obrázek poskytne spotřebiteli výpočet částky, o kolik za měsíc svůj úvěr skutečně přeplatí, včetně všech poplatků. Vyplatí se také sledovat, zda poskytovatel mikroúvěru uplatňuje rozhodčí doložku. Pokud ano, je lepší se mu vyhnout. Stejně tak se nemusí vyplatit poskytovatel, který mikropůjčky sjednává skrze úmyslně předražené telefonní linky. 

 

JAK DOPADLO SROVNÁNÍ MIKROPŮJČEK NA ČESKÉM TRHU OD ANALYTICKÉ SPOLEČNOSTI SCOTT & ROSE 

graf

 Mikroúvěry nejsou cestou k řešení problémů s jinými půjčkami 

Jedním z fenoménů, se kterým se Navigátor bezpečného úvěru setkává, je snaha skrze mikroúvěry splácet problémové závazky z minulosti. Prostřednictvím mikropůjček by se spotřebitelé neměli snažit ani oklamat nástroje, které jsou zřízeny pro jejich vlastní ochranu před přeúvěrováním, například registry. Ty dávají spotřebitelům silný signál – pokud na jejich základě žadatel o půjčku neprojde u poskytovatelské společnosti, hrozí mu předlužení a půjčovat by si neměl.

 

 Pár rad pro mikropůjčky, aneb osm kroků jak se nespálit 

 1. Vybírejte jen bezpečné poskytovatele, které odborníci prověřili za vás!

https://www.bankovnipoplatky.com/mikropujcky-ktery-z-poskytovatelu-je-nejferovejsi-ii-dil-26645

2. Nikdy si neříkejte, že „jde o malé peníze“. I z malých peněz se v důsledku sankcí a úroků může stát velká noční můra

3. Dobře si přečtěte všechny podmínky, které se na ně vztahují – smlouvy, všeobecné obchodní podmínky.

4. Nezapomeňte se zaměřit na splátky, úroky, sankce, ale také na formy splacení úvěru, způsob komunikace s poskytovatelem.

5. Nevěřte mnoha on-line diskusím, kde se dočtete nejrůznější hodnocení poskytovatelů úvěru, nikdy se ale nebudete jistí tím, zda si dobré hodnocení na webu nenapsal lichvář sám, aby vás zmátl

6. Neberte si mikroúvěr jako řešení problémů s klasickou půjčkou, nebo proto, že na ni nedosáhnete.

7. Mikropůjčky zde nejsou od toho, aby se  jimi obcházela pravidla. Jsou tu jako jiná alternativa půjček pro specifické situace s jinými podmínkami.

8. Pokud máte mikropůjčku a máte s ní jakékoli problémy, řešte je s tím, kdo vám úvěr poskytl, a to co nejrychleji. Pamatujte, že tím, že nikomu nic neřeknete, se problém nevyřeší. V případě mikropůjček naopak. 



Boom mikropůjček s sebou přináší vyšší riziko a vyžaduje větší opatrnost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12494158736

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více