Britský hypoteční trh pozvolna roztává. Banky poskytly úvěry za 140 mld. liber


13. 02. 2012  20:04     Luboš Svačina     komentáře (0)

Hypoteční banky ve Velké Británii v posledním měsíci loňského roku poskytly hypotéky za 11,7 miliard liber. Oproti předchozímu měsíci tento výsledek sice znamená propad o 12 %, nicméně v meziročním srovnání objem poskytnutých hypoték vzrostl o 12 procent, takže prosinec byl již pátým měsícem v řadě, kdy se bankám dařilo meziročně růst.





Díky obchodně velmi slušnému 4. čtvrtletí, kdy se bankám podařilo sjednat hypotéky za více než 37,3 mld. liber (r/r +11 %), britské banky stáhly ztrátu za loňskými výsledky a v konečném účtování trh hypoték meziročně vzrostl o 3 %. Celkově za celý loňský rok banky svým klientům půjčili 140 miliard liber.   Pro příští rok britští ekonomové optimismem příliš nehýří. Makroekonomická situace zatím vykazuje spíše zhoršující se trend. Roste nezaměstnanost a vzhledem k vyšší úrovni inflace klesají reálné příjmy domácností. Navíc banky jsou v úvěrování velice opatrné a rizikovější typy úvěrů (hypotéky na pronájem, hypotéky s vyšším LTV) prakticky neposkytují a k výraznému ochlazení došlo také v případě refinancování.   „Navzdory nepříliš dobrým ekonomickému vyhlídkám jsme na trhu hypoték v závěru roku pozorovali zvýšenou aktivitu a meziroční růst objemu poskytnutých úvěrů. Pro následující měsíce existuje naděje, že se reálné ekonomické příjmy britských domácností stabilizují a ke konci roku 2012 by mohly dokonce růst. Nicméně pokračující problémy eurozóny s sebou přinášejí vysokou míru nejistoty, takže v tuto chvíli je velice těžké budoucí vývoj na trhu hypoték odhadovat,“ říká Bob Pannell, hlavní ekonom britské asociace hypotečních poskytovatelů CML.   Situace ve Velké Británii je v porovnání s podmínkami v České republice, kde trh s úvěry na bydlení v loňském roce rostl téměř o 16 %, diametrálně odlišná. Hypoteční krize, a její dopady zejména v podobě výrazného poklesu důvěry jak na straně bank, tak na straně klientů, tamní trh významně poznamenala. Apetit klientů po úvěrech a ochota bank půjčovat je neporovnatelně nižší, než jaká byla před rokem 2008. V kontextu s celkovou ekonomickou situací proto neočekáváme v následujícím období nějaké výrazné oživení britského trhu. Objem poskytnutých hypoték - i s ohledem na prognózy britských expertů - by se mohl v roce 2012 pohybovat zhruba na úrovni 145 miliard liber.   Zdroj: The Council of Mortgage Lenders (CML), GOLEM FINANCE s.r.o.  


Britský hypoteční trh pozvolna roztává. Banky poskytly úvěry za 140 mld. liber

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16238843216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více