Broker Consulting Index podílových fondů:
Nejvýkonnější během října akciové fondy


20. 11. 2019  00:33     Tisková zpráva     komentáře (0)

Akciové fondy si i během října udržely pozici lídra, meziroční výkonnost byla 10,89 % v CZK. Dech s nimi udržely pouze fondy fondů, které se meziročně během října připsaly v CZK 9,28 %. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu podílových fondů za říjen 2019.

Broker Consulting Index podílových fondů: Nejvýkonnější během října akciové fondy




Akciovým trhům se od začátku roku stále velmi dobře daří a smazaly tak korekce z konce roku 2018. Letošní výkonnost je mírným překvapením s ohledem na to, jakých zvratů jsme na poli politiky svědky. Nekonečný příběh s názvem Brexit už asi všechny nechává více méně v klidovém režimu a řízený či neřízený odchod Velké Británie z Evropské unie je v současných cenách dávno započítán. Druhou nekonečnou ságou jsou dohady mezi USA a Čínou. Pokud by obě země cla zavedla už při první příležitosti, dávno by se z toho ekonomiky vzpamatovaly a byl by opět prostor pro normální obchodování,“ dodává Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting, vývoj na trzích do souvislosti.  

Jsou tu ale nové ekonomicko-politické příběhy. Nikoho asi nepřekvapí, že poraženým posledních let je jednoznačně Turecko. Nejdříve to byla turecká měna, následně státní dluhopisy a naposledy i akcie. Novák k tomu dodává: „Žádný z těchto propadů však není dán ekonomikou země, ale pouze politickou situací v zemi a jemně řečeno nepředvídatelností tamního prezidenta. Pro otrlé a dynamické investory možná příležitost, pro běžné investory spíše riziko. Do budoucna je jednoznačně otázkou, kam světové trhy zavane vítr v podobě dalšího snížení úrokových sazeb a v Evropě i další vlna kvantitativního uvolňování.“

Akciové trhy pravděpodobně čeká pozitivní konec roku. Ten mohou očekávat i dluhopisy. U nich bohužel za cenu dalšího poklesu výnosu do splatnosti. To s sebou nese jednu zvláštnost: dlouhodobé výnosy do splatnosti jsou nižší než ty krátkodobé.

Investorům musí být jasné, že to popírá základní logiku investování, protože přeci odkládám současnou jistou spotřebu ve prospěch budoucí a vyšší. Musíme jen počkat, jak se situace bude vyvíjet dál,“ uzavírá hlavní analytik Broker Consulting.  


Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting index hypotečních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Proč je dobré index sledovat

Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 526 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Broker Consulting Index podílových fondů: Nejvýkonnější během října akciové fondy

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36020032088

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905