Bureš:
Trik s novým premiérem nezabral, aneb výnosy italských dluhopisů opět rostou


15. 11. 2011  10:59     Jan Bureš     komentáře (0)

Eurozóna může zažít nejhorší chvíle od druhé světové války, varovala včera Angela Merkelová na sjezdu mateřské strany CDU. S budoucností eura německá kancléřka správně spojuje budoucnost celé Evropy, a proto hodlá použít k záchraně projektu společné měny všechny nástroje. Trhům ale již takové obecné proklamace nestačí a evidentně jim nestačí ani jmenování nového italského premiéra. Italské výnosy včera i ve světle nepřesvědčivé aukce vystřelily vzhůru o 27 bps a všichni dál čekají na rozhodnější slovo z ECB. Ta jediná má v tuto chvíli klíč k trvalejšímu zchlazení napětí na velkých a současně solventních periferiích - Itálie, Španělsko.





Do vyšších záruk se ale evropským centrálním bankéřům nechce, tedy přesně řečeno jsou mezi nimi silné názorové rozpory. Šéf německé Bundesbanky přes víkend vyloučil neomezenou podporu italskému dluhopisovému trhu a nazval takovou představu jako absurdní.Představa, že Itálie si ze svých problémů dokáže pomoci sama, zatím mezi centrálními bankéři převažuje a ECB se omezuje na intervence v malých objemech, které nebyly v minulých týdnech schopné italským výnosům zabránit vyskočit k 7 %. Jak jsme argumentovali, při takto vysokých tržních výnosech, by Itálie musela dostat rozpočet do primárních přebytků vyšších než 6 % HDP, aby dostala dluh na udržitelnou trajektorii. To je jednak prakticky nemožné a současně, i kdyby se to Italům povedlo, těžko si představit, že takto rychlé škrty by posílily konkurenceschopnost italské ekonomiky.  .

Eurozóně bude také dál stěžovat záchranné práce zpomalující ekonomika. Varovným výstřelem byl včerejší výsledek evropského průmyslu, který v záři propadl o 2 % a potvrzuje tak scénář nadcházející recese v eurozóně. Na druhou stranu jistou úlevu přinášejí dnes ráno data o vývoji dvou největších ekonomik měnové unie - Německa a Francie. Obě ekonomiky stále zřetelně rostly, což bohužel nic nevypovídá o tom, jak bude vypadat poslední čtvrtletí.



Bureš: Trik s novým premiérem nezabral, aneb výnosy italských dluhopisů opět rostou

Diskutovat (0)