Bývalý guvernér ČNB Tůma má EK radit s reformou bankovnictví


29. 02. 2012  10:23     ČTK     komentáře (0)

Bývalý guvernér České národní banky a někdejší kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma bude Evropské komisi radit s přípravou zvažované reformy unijního bankovnictví. Komisař pro vnitřní trh Michel Barnier si ho vybral do svého týmu ekonomů, který má připravit podklady. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na týdeník Ekonom, který vyjde ve čtvrtek.





"Naším úkolem bude podívat se na to, jakým způsobem se dnes vyvíjejí struktury bankovního sektoru, a eventuálně doporučit, co s tím může komise dělat," řekl Tůma týdeníku. Výsledkem může být podle bývalého guvernéra centrální banky i to, že expertní tým žádné významnější změny nedoporučí.

Na první schůzce tento týden se má ujasnit, co bude mít Tůma v devítičlenném týmu na starosti. Je v něm jediným zástupcem postkomunistických zemí. Hlavní slovo bude mít podle HN v týmu guvernér finské centrální banky Erkki Liikanen. Dalšími členy se stali například šéf nadnárodního leteckého konsorcia EADS Louis Gallois nebo někdejší šéf skupiny Unicredit, Ital Alessandro Profumo. Ekonomové by měli svá doporučení předložit během půlroku. Tým se má scházet jednou za měsíc a mezitím budou jeho členové komunikovat na dálku, dodávají HN.



Bývalý guvernér ČNB Tůma má EK radit s reformou bankovnictví

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15474100352

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více