ČAP:
Pojišťovny vybraly do konce září na pojistném o 7 % víc


27. 10. 2010  01:42     ČTK     komentáře (4)

Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí letošního roku na pojistném 111,5 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 7,3 procenta. Životní pojištění stouplo o 19 procent, naopak neživotní kleslo o 0,6 procenta. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2009 pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.





Průběžné výsledky potvrzují podle výkonného ředitele asociace Tomáše Síkory předchozí trendy. Nadále výrazně roste prodej jednorázového životního pojištění a mírně klesá předepsané pojistné u neživotního pojištění s výrazným poklesem především v pojištění motorových vozidel. U něj objem předepsaného pojištění klesl meziročně o více než šest procent. Za první tři čtvrtletí proti stejnému období loni přitom stoupl počet smluv v pojištění motorových vozidel o téměř dvě procenta, což je důkazem oživování ekonomiky a s tím spojeného nákupu vozů. Podíl na růstu smluv povinného ručení má podle ČAP také aktivní vymáhání dluhů za nepojištěné vozy České kanceláře pojistitelů. Na druhé straně však výrazně klesl objem předepsaného pojistného. "Jednoznačným důvodem poklesu předepsaného pojistného u pojištění motorových vozidel je tlak spotřebitelů na cenu pojistného, respektive vysoké konkurenční prostředí mezi pojistiteli," uvedl Síkora. Otázkou však podle něj je to, jak dlouho tento trend ještě vydrží vzhledem k výraznému růstu škod na zdraví a v některých případech i rozšířené nabídce kvalitnějších asistenčních služeb. Zvýšený zájem trhu lze sledovat v pojištění majetku. "V letošním létě nás živly skutečně nešetřily, což přimělo pravděpodobně občany přehodnotit svůj postoj k pojištění majetku a sjednat si pojistnou ochranu," upozornil Síkora. Z pohledu kvality pojistného krytí ale podle něj o žádný významný pozitivní posun nejde. Trend "podpojištění", kdy pojistná částka ve smlouvě je nižší než pojistná hodnota majetku, podle něj stále trvá. Nadále podle ČAP rovněž pokračuje silný trend v životním pojištění, a to růst prodeje produktů s jednorázově placeným pojistným. Tyto produkty však mají blíže k investičním produktům než k pojistným produktům, míní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula. Růst jejich prodejů souvisí podle něj především s poklesem úrokových sazeb na bankovním trhu. Klienti totiž hledají nabídky se zajímavým zhodnocením financí při minimálním riziku, což jim tyto obvykle garantované produkty zajišťují, dodal. Ze srovnání dynamiky obchodní produkce počtu nových smluv s celkovým počtem spravovaných smluv životního pojištění lze podle Síkory odvodit, že se v tomto pojištění i přes tempo růstu nových smluv snižuje celková pojištěnost občanů. A to přesto, že průměrná pojistná částka na novou smlouvu je vyšší. "Obávám se, aby příčinou tohoto jevu nebyla zvýšená aktivita zprostředkovatelů pro předčasné ukončování smluv životního pojištění a zakládání smluv nových nebo přesun zdrojů do jiných finančních produktů. Na takových rozhodnutích zpravidla klient prodělává," poznamenal . Vedoucí postavení v rozdělení podílů pojistného trhu si i nadále drží Česká pojišťovna s 24,5 procenta a Kooperativa s 20,5 procenta. Třetí největší pojišťovnou z pohledu předepsaného pojistného je Allianz se 7,5 procenta, následovaná ČSOB Pojišťovnou s podílem rovných sedm procent. Komerční pojišťovna se 6,5 procenta je pátá, Generali s podílem 6,2 procenta šestá.


ČAP: Pojišťovny vybraly do konce září na pojistném o 7 % víc

Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16226987504

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více