Čas dovolených se blíží, pozor na ty na dluh!


31. 05. 2012  10:33     BP.com     komentáře (0)

Banky a úvěrové společnosti nabízejí úvěr na cokoliv, třeba i na dovolenou. V době, kdy dochází k nárůstu počtu osobních bankrotů, a banky vynakládají nemalé prostředky k podpoře finanční gramotnosti, není křiklavějšího případu zbytečného zadlužování.





Z průzkumu časopisu dTest provedeným mezi deseti významnými cestovními kancelářemi vyplynulo, že spotřebitelský úvěr na financování dovolené zprostředkují čtyři z nich. Návrh smlouvy a přesné podmínky není snadné získat, většinu informací dostanete až na pobočce, udělat si přehled předem je tak značně komplikované. „Extrémní požadavek cestovní agentury MYWAY.CZ byl nejprve podepsat cestovní smlouvu a až poté získat podmínky jejího financování. Takový postup je zcela v rozporu se zákonem,“ říká Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest.

.

MEGATEST FINANČNÍ GRAMOTNOSTI - TROUFNETE SI?

.

Mezi nabízenými úvěry bylo možné najít nabídky s 0% navýšením, ale při podrobném studiu většiny ostatních se roční náklady na úvěr pohybovaly mezi 20 – 57 %, doba splátek převážně nepřesahovala jeden rok. „I laik po chvíli zkoumání pozná, že takový úvěr je extrémně nevýhodný a zadlužovat se kvůli 14 dnům u moře je zbytečné,“ konstatuje Miloš Borovička. Moment překvapení během průzkumu přineslo zjištění, že reklamu na úvěry na dovolenou si neplatí ani tak cestovní kanceláře, jako spíše banky a další poskytovatelé úvěrů. „Tyto subjekty často investují do finančního vzdělávání nemalé částky a vytvářejí dojem společensky odpovědné firmy. Realitu jednoduše odhalíme zadáním spojení „úvěr na dovolenou“ do našeho internetového vyhledávače,“ uzavírá Miloš Borovička.

.

VŠE O DOVOLENÉ Z POHLEDU FINANCÍ NALEZNETE V NAŠÍ SPECIALIZOVANÉ SEKCI! UNIKÁTNÍ MATERIÁLY NA JEDNOM MÍSTĚ!

.

Výsledky průzkumu mezi 10 významnými cestovními kancelářemi a agenturami:

 
Subjekt Zprostředkování úvěru Poznámka
Alex NE

Lze zaplatit v měsíčních splátkách před odjezdem

Alexandria NE  
Blue Style ANO

Essox, podrobné informace pouze na prodejně

Čedok NE  
Exim Tours ANO

Home Credit, podrobné informace jen na prodejně

Firo Tour NE  
Fischer NE  
INVIA.cz ANO

Home Credit, náklady kolem 35% ročně

Student Agency ANO

Home Credit, 4 měsíční splátky - 0% navýšení, 12 splátek - náklady 37,6% ročně

Zájezdy.cz NE

Lze zaplatit ve 2 splátkách před odjezdem

 .

Extrémní náklady na úvěry byly během průzkumu zjištěny u společnosti Home Credit a.s., kde podle konkrétní varianty financování může dosahovat roční procentní sazba nákladů spotřebitelského úvěru až 58 %. Úvěry v této výši zprostředkovávají například cestovní agentury Klik-Travel nebo MYWAY.CZ.

. JAK SPRÁVNĚ DLUŽIT? .

Placenou reklamu ve vyhledávačích už ani tak cestovní kanceláře a agentury nevyhledávají. Jejich místo zaujaly banky a nebankovní poskytovatelé půjček, kteří investují nemalé peníze do finančního vzdělávání. Navenek se přitom tváří jako společensky odpovědné firmy.

 

 



Čas dovolených se blíží, pozor na ty na dluh!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16183480304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více