Cashback. Inovace, která se neujala


10. 09. 2015  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (1)

BANKY A INOVACE: Cashback vypadalo jako skvělá inovace. Lidé si mohli vybrat hotovost přímo v obchodním domě při placení. No není to skvělé? Nakoupíte si a ještě si vyberete peníze. Lidé však tuto možnost vůbec neocenili. U pokladen se vybírá jen velmi vyjímečně.

Cashback. Inovace, která se neujala




Je to přitom již několik let, co byla novinka s cizozemským názvem Cashback zavedena. Začaly jí zavádět zejména obchodní řetězce, kde lidé nakupují nejvíce. V průběhu doby se však novinka vůbec neujala. Lidé jsou prostě zvyklí, že u pokladny v supermarketu či hypermarketu se platí, nikoliv, že se zde hotovost vybírá. Svou roli také hrají fronty a nechuť lidí zdržovat při nákupu výběrem hotovosti, kterou může realizovat hned na chodbě obchodního centra. V tomto případě tak Češi prokázali svou konzervativnost, které dali přednost před jinak pohodlným způsobem výběru hotovosti. Zavedené zvyky není přeci jenom tak snadné měnit. Některé zvyky navíc nezměníte nikdy. 

Pro Čechy tak i nadále platí, že v supermarketu u pokladny se pouze platí a nikoliv vybírá hotovost z účtu. Stejně tak Češi rádi platí platební kartou, aktuálně tou bezdotykovou a neplatí moc mobilem. 

Při nákupu v supermarketu nebo u jiného obchodníka nahlásíte, že budete chtít vybírat hotovost a v jaké částce. Obchodník pak tuto částku započítá a vrátí vám v hotovosti rozdíl. Na účtence stejně tak mají zákazníci uvedeno, jakou částku v obchodě utratili, kolik si vybrali ze své účtu a tyto částky jsou vzájemně započítány.

Dle posledních údajů se v rámci služby cashback vybere v hotovosti pouze jedno promile procenta celkového objemu výběrů. I přes tento poměrně slabý výsledek mohou mít výběry v rámci služby cashback budoucnost. Důvodem může být snaha některých bank o zdražení výběru z bankomatů. Výběr u pokladen tak bude výrazně levnější alternativou. Výběr u pokladen je totiž nákladově pro banky levnější, než obsluha a správa bankomatu. 

Uvidíme, zda lidé skutečně přijdou cashbanku po mnoha letech jeho existence v budoucnu na chuť.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Cashback. Inovace, která se neujala

Lidé využívají jiný typ cashbacku
Jak napovídá titulek, např. při nákupech v e-shopech, to jim umožňují tzv. cashback portály jako nap...
Diskutovat (1)