Celosvětový trh fúzí a akvizic se v prvním čtvrtletí 2019 ocitl na šestiletém minimu


12. 07. 2019  00:44          komentáře (0)

Aktivita na globálním poli fúzí a akvizic středně velkých podniků se v prvním čtvrtletí letošního roku propadla na úroveň roku 2013. Z více než 2 000 transakcí za dřívější čtvrtletí došlo v prvním kvartálu 2019 k prudkému poklesu pod 1 500. Navíc hodnota uzavřených obchodů se ve srovnání s předchozím obdobím snížila takřka o třetinu. Odborníci z poradenské společnosti BDO poukazují na fakt, že investoři netrpí nedostatkem kapitálu, sužuje je však nejistota. Tu přičítají zejména politickým faktorům jako je nejasný brexit a obchodní válka USA a Číny. Dodávají, že v České republice nebyl pokles nijak výrazný, pozitivní trend táhne především probíhající generační výměna.

Celosvětový trh fúzí a akvizic se v prvním čtvrtletí 2019 ocitl na šestiletém minimu




V předchozích čtvrtletích se celosvětová hodnota uskutečněných fúzí a akvizic pohybovala na úrovni 190 miliard dolarů. Pokles na 130 miliard dolarů tak představuje propad o 31,5 %.

 

Kapitálu je dost, vládne ale nejistota

Silnější pokles zaznamenala oblast fúzí a akvizic ve Spojeném království a Irsku. Kvůli perspektivě brexitu bez dohody se tamní trh v prvním čtvrtletí propadl o 35 %. Odborníci z poradenské společnosti BDO přitom zaznamenali, že nižší aktivitu způsobila právě politická nestabilita, potenciální obchodní války a volatilní trhy. „Je zřejmé, že peněžní prostředky a kapitál mají investoři k dispozici. Zdrženlivost přičítáme zejména jejich nízké důvěře, kterou ovlivňují geopolitické faktory. Ty jsou ještě zesíleny globálním hospodářským ochlazením a všeobecným míněním, že se Severní Amerika brzy ocitne v recesi,“ komentuje výrazný útlum transakcí v segmentu středních podniků Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO. Pokles byl zaznamenán ve většině světových regionů napříč všemi průmyslovými sektory.

 

Česko si vede lépe

Pokles se nevyhnul ani transakcím v České republice, ač nebyl zdaleka tak razantní. „Počet uzavřených transakcí v prvním čtvrtletí je na podobné úrovni jako vloni. Pozitivní trend na poli fúzí a akvizic táhne zejména generační výměna, která momentálně probíhá v mnoha malých a středních podnicích. Opatrnost kupujících se odráží v nižších finančních prostředcích, které do investic vkládají. Největší aktivitu dlouhodobě pozorujeme v oblasti zdravotnictví a v poslední době také v průmyslu, kde velký potenciál představují digitalizace, robotizace, automatizace a další prvky Průmyslu 4.0,“ uzavírá Kymlička.

 



Celosvětový trh fúzí a akvizic se v prvním čtvrtletí 2019 ocitl na šestiletém minimu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16275697440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více