Cena zlata pokořila 1500 USD za trojskou unci, což přilákalo i podvodníky


15. 08. 2019  00:08     Tisková zpráva     komentáře (0)

Cena zlata se na začátku srpna poprvé od roku 2013 vyšplhala nad hranici 1 500 USD. Poslední měsíc tak vychází pro zlato velmi pozitivně. V období od poloviny července ani jednou nespadlo pod hranici 1 400 USD. Vysoká cena motivuje k jeho výkupům a obchodníci mají proto plné ruce práce. Aktuální situace však nemá vliv jen na nabídku a poptávku, ale otevírá dveře i pro podvodníky.

Cena zlata pokořila 1500 USD za trojskou unci, což přilákalo i podvodníky




„Za růst může větší množství faktorů,“ říká Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky, která nabízí investiční zlato ve svém portfoliu. „Nejistota na trzích je jedním z významných hybatelů. Čekají nás mezníky, které výrazně ovlivní vývoj světové ekonomiky. Brexit, obchodní válka USA s Čínou nebo rozhodnutí FEDu o dalším vývoji úrokových sazeb patří mezi ně. Problém je v tom, že nikdo neví, jak dopadnou,“ dodává Jankovský. „Rostoucí cena zlata motivuje investory k výběru zisků na zlatě. Z meziročního srovnání vyplývá, že nám výkupy dlouhodobě rostou. V období od července 2018 do současnosti jsme vykoupili investiční kovy téměř trojnásobné hodnoty oproti srovnatelnému období o rok dříve.  Bohužel jsme v poslední době zachytili i několik pokusů, kdy nám byl nabídnut k výkupu nepravý slitek. V jednom případě, na konci června na prodejně v Praze, dokonce opakovaně,“ uvádí Lukáš Jankovský ze společnosti Zlaťáky. Vzhledem k tomu, že se ve všech zaznamenaných případech jednalo o slitek z jedné – té samé australské rafinerie, nevylučuje, že jde o organizovanou aktivitu. „Podklady jsme předali orgánům činným v trestním řízení,“ doplňuje Jankovský.

Jak poznat nepravý slitek

Riziko nákupu nepravého zlatého slitku snížíte především tím, že si předem prověříte daného obchodníka a pokud bude vše v pořádku, obchod zrealizujete. Pokud to přeženeme, nebudete nakupovat v zastavárně, na parkovišti nebo u silnice. Případy podvedených důvěřivců, kteří takto nakoupili za podezřele výhodných podmínek, plní stránky novin v pravidelných intervalech. Rovněž podomní prodej zlata není úplně v pořádku, pokud při něm nemáte dostatek času učinit rozhodnutí. Akční nabídky, které je potřeba sjednat v extrémně krátké době jsou podezřelé. Prozkoumejte nabídku raději v klidu, nedělejte rozhodnutí impulzivně či pod tlakem. Zajímejte se, v jakém je prodejce smluvním vztahu k firmě, pod kterou působí (případně si to ověřte přímo na centrále). Kmenoví zaměstnanci jsou z principu pod větší kontrolou než poradci fungující jako OSVČ.

Upřednostněte obchodníka, který deklaruje dohodu s Puncovním úřadem a na webu uvádí transparentně své obchodní podmínky. Důležité je i to, zda je součástí služeb i zpětný výkup zlata a za jakých podmínek. Pokud na webu z nějakého důvodu chybí informace potřebné k uzavření obchodu, vyžádejte si je mailem. A pokud jste stále na pochybách, vydejte se do kamenné prodejny a prověřte si úroveň nabízených služeb osobně.

U velkých a renomovaných obchodníků je vyloučeno, že Vám prodají padělek. Stálo by je to jejich mnohdy roky pracně budované jméno. S tím souvisí poslední doporučení. Zjistěte si, jak dlouho je daný obchodník na trhu a zda má dobré reference (internet je jich dnes plný).

Tito obchodníci nakupují od oficiálních distributorů. Výkupy zlata prověřují a v případě pochybností odesílají podezřelé zboží Puncovnímu úřadu. Mezi znaky, které se hodnotí, patří:

Cena slitku. Vrátíme se k výše deklarovanému zlatému pravidlu. Pokud někdo nabízí zlatý slitek za cenu nižší, než je spotová, velmi pravděpodobně ho k tomu nevedou ušlechtilé úmysly. Podezřele nízká cena je prvním varovným signálem pro vás.

Obal slitku. Obal zlatých slitků 1 gram až 100 gramů slouží zároveň jako certifikát pravosti. Slitky jsou v této gramáži ražené. Výjimkou je 100 gramový slitek, který může být jak ražený, tak litý (v obou případech je však zatavený do ochranného obalu). Obal slitku musí být neporušený. Pokud bude porušený, je to varovný signál pro vás. „Takovýto slitek nevykupujeme jako slitek, ale jako zlomkové zlato za nižší výkupní cenu a teprve po důkladném prověření pravosti,“ uvádí Jankovský. Lité slitky o hmotnosti 250 gramů až 1 kilogram se prodávají volně. U nich tento způsob ochrany odpadá, certifikát je k nim dodáván zvlášť.

Barva slitku. Nepravé slitky mohou být vyrobeny z obecného kovu a pokoveny vrstvou zlata. V takovém případě se může jejich barva lišit od pravých slitků. Pro kontrolu pravosti se používá vizuální kontrola a porovnání s podobným, zaručeně pravým slitkem.

Tloušťka slitku. Ražený slitek si lze představit jako destičku. Pozlacený slitek z obecného kovu o stejné hmotnosti jako slitek pravý bude mít jednu ze stran zaručeně delší. Slitek bude pravděpodobně vyšší. Pro kontrolu pravosti se opět používá vizuální kontrola a porovnání s podobným, zaručeně pravým slitkem.

Obsah drahého kovu. Drahý kov lze detekovat na speciálních přístrojích, které obchodníci používají. Takováto kontrola je však pouze jednou z více metod. Velké lité slitky se navrtávají a vkládají se do nich wolframové tyče. V takovýchto případech nelze tuto metodu použít, protože základem padělku je originální slitek. Rovněž slitky pokovené zlatem nemusí přístroje vyhodnotit jako nepravé, pokud je vrstva zlata dostatečně silná.

Závěrem lze říci, že opravdu zdařilý nepravý slitek je pro laika velmi složité odhalit. Proto, pokud se rozhodnete rozšířit svoje investiční portfolio o drahý kov, vyhledejte ověřené obchodníky. Podstatou investice je nakoupit za co nejnižší cenu a prodat za co nejvyšší. Někdy však nízká cena nemusí být zároveň cenou výhodnou. Může s sebou nést riziko. Důvěryhodnost toho, kdo vám zlato prodává, je vždy na prvním místě. Fyzické zlato jako investice se vyplatí z dlouhodobého hlediska. Zákazníci vědí, že se zpravidla nehodí ke krátkodobým spekulacím, ale je vnímáno jako konzervativní pojistka pro delší časové období. Chrání před ekonomickou krizí, nestabilní politickou situací, ale i geopolitickými změnami.



Cena zlata pokořila 1500 USD za trojskou unci, což přilákalo i podvodníky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více