Centrální registr účtů parlament schválí. Vyšetřování se zrychlí


14. 06. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Kontroverzní centrální registr účtů míří ke svému schválení. Výsledná podoba registru je výrazně jiná, než jaká byla původně navrhována. Máme se registru bát, nebo ho můžeme podpořit? ČTĚTE DÁLE!

Centrální registr účtů parlament schválí. Vyšetřování se zrychlí




Centrální registr účtů bude databází, ve které budou zavedeny všechny bankovní účty v České republice. Pokud bude například policie, exekutor, finanční úřad či soud potřebovat zjistit jaký účet má který občan či společnost otevřený, vyhledá si tuto informaci velmi rychle právě v centrálním registru účtů. Následovat pak bude už jen dopis příslušné bance, aby zaslala údaje a informace k příslušnému bankovnímu účtu. To je velký posun proti dosavadní praxi, kdy musí policejní orgán obeslat všechny banky působící na trhu, aby sdělily, zda příslušný člověk má nebo nemá u této banky zřízený účet.

Zejména výše uvedené zrychlení je nyní hlavním cílem a náplní centrálního registru bankovních účtů. Výsledná podoba zákona je tak úplně jiná, než jaký byl původní návrh ministerstva financí. Dle něho měl být v centrálním registru účtů k dispozici nejen vlastník účtu, ale také aktuální zůstatek účtu a pohyby na účtech. Tím by získali lidé, kteří by měli přístup do tohoto registru okamžitou informaci o příjmech a výdajích účtu, o jeho historických i aktuálních zůstatcích a je zřejmé, že tyto velmi citlivé údaje by se mohly v našich podmínkách stát předmětem zneužití. Uplatněním zákona v jeho původní podobě by znamenalo v podstatě znehodnocení bankovního tajemství, tak jak ho historicky známe.

Nová, tedy aktuální verze zákona o zřízení centrálního registru účtů, který bude spravovat Česká národní banka, vzešla z tvrdé diskuse právě mezi ministerstvem financí a Českou národní bankou, která původní podobu zákona razantně odmítala. 

Aktuální podoby centrálního registru účtů se tak rozhodně není třeba obávat. Úřady tak získají pouze rychleji informaci, ke které se stejně dostávají až nyní. Vyšetřovatelé, ani úředníci se tak automaticky nedostanou k citlivým údajům bankovních účtů a tyto budou i nadále v rámci možností chráněné. Přístup k nim bude v případě vyšetřování trestné činnosti nebo bankovních úniků.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna

 



Centrální registr účtů parlament schválí. Vyšetřování se zrychlí

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více