Červenec nepřinesl pro banky a stavební spořitelny žádné rekordní objemy úvěrů


24. 08. 2016  14:44          komentáře (0)

První prázdninový měsíc přerušil hypoteční šňůru rekordů, kdy po do dobu devatenácti po sobě jdoucích měsíců padaly rekordy poskytnutých hypoték. I přesto, že je pokles oproti červnovým 24 miliardám korun značný, byl červencový objem 15,2 mld. Kč druhý nejlepší v historii. Úvěry ze stavebního spoření však nijak nezazářily, poskytl se objem 3,4 mld. Kč, což je sotva průměrný výkon. 

Červenec nepřinesl pro banky a stavební spořitelny žádné rekordní objemy úvěrů




V červenci se dostavil sezónní prázdninový efekt. Po skvělém červnovém rekordu, poskytly banky hypotéky za 15,2 mld. Kč, což je sice oproti minulému měsíci pokles o téměř 9 miliard, ale jde o druhý nejlepší výsledek v historii. Tento výsledek podpořila vysoká průměrná výše hypotéky, která v červnu byla 1,99 mil. Kč, počtem hypoték nebyl červenec nijak výjimečný, poskytlo se 7615 hypoték. Skokový meziměsíční rozdíl může mít několik důvodů. Kromě dovolených, může být důvodem také to, že ceny hypoték zůstávají rekordně nízké, růst úrokových sazeb tyto prázdniny nehrozí a tak klienti v pohodě užívají dovolených a hypotéku můžou řešit koncem léta.

gr1

Růst průměrné výše hypotéky připisujeme trendu růstu cen nemovitostí, akceleraci výstavby a lepší kondici ekonomiky domácností. Při pohledu na vývoj měsíčních hodnot průměrné výše hypotéky je zřejmě, že se její roční hodnota letos bude pohybovat nad 1,9 mil. Kč. Jestliže objemy svoji rekordní spanilou jízdu přerušily, tak u průměrné výše hypotéky předpokládáme, že celý letošní rok budou její měsíční hodnoty rekordní, to naznačuje i níže uvedený graf.  

gr2

Úrokové sazby – hypotéza úrokového dna nebo další zlevňování?

Průměrná úroková sazba v červenci sjednaných hypoték vzrostla podle serveru hypoindex.cz o 1 setinu procentního bodu na 1,88 %, což potvrzuje korelaci s našimi GOFI indexy nabídkových sazeb, kdy u našeho indexu došlo k zastavení poklesu v období června a července. Nicméně v srpnu, vidíme tendence k mírnému poklesu našeho GOFI indexu o 2 setiny. Je to předzvěst podzimního zlevňování nebo jsme na úrokovém dně? Těžko odpovědět. Přesto nám moc nepřijde logické, proč by banky, v současné situaci dále zlevňovaly. Není to ale vůbec vyloučeno. Cena zdrojů, ze kterých se banky financují, je na minimech a podzimní konkurenční boj bude opět velmi tvrdý. Naše hypotéza úrokového dna tak může vzít za své.

 

Financování bydlení po sedmi měsících – meziroční růst 11 % 

 

Objem úvěrů ze stavebního spoření v červenci meziročně nevzrostl, naopak. Poskytlo se 3,4 miliardy korun, což je téměř o čtvrtinu méně než vloni. Přesto, sektor financování bydlení roste meziročně o 11 %. Banky rozpůjčovaly na hypotékách 121,9 miliardy korun, stavební spořitelny 27 mld. Kč., jak ilustruje následující graf. V závěru roku čeká trh nová regulace, která by teoreticky mohla negativně ovlivnit počty a objemy sjednávaných hypoték, nicméně tento dopad předpokládáme spíše až v roce 2017. 

gr3

Prázdninové měsíce bývají tradičně prodejně slabší a červenec letos potvrdil tento sezónní princip. Vloni byla situace jiná, neboť velké banky v červnu zdražily a lidé se v obavě z růstu cen snažili vyřešit hypotéku s předstihem.

Podzimní sezóna je před námi, očekáváme, že akcelerace obchodní aktivity odstartuje na přelomu srpna a září a druhá polovina roku bude rovněž velmi úspěšná. 

gr4

V našem aktualizovaném odhadu poskytnutých hypoték předpokládáme, že bude poskytnutý objem hypoték za rekordních 219 miliard a objem úvěrů ze stavebního spoření ve výši 54,1 mld. Kč. 

 



Červenec nepřinesl pro banky a stavební spořitelny žádné rekordní objemy úvěrů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12619314448

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více