Češi a investování? Dle výsledků ankety to (zatím) nejde dohromady


08. 12. 2010  00:15     BankovniPoplatky.com     komentáře (0)

Čtenáři serveru www.bankovnipoplatky.com přes dva týdny odpovídali na anketní otázku týkající se investování. Výsledky jsou zajímavé, nicméně ne zcela překvapivé. Dokladují, že Češi si s investováním zatím moc netykají.





Celkově se jen 35 % čtenářů deklarovalo, že investuje. Z toho 20 procent pravidelně a 15 procent jen sporadicky. V porovnání se zahraničními zeměmi v tomto ohledu Česká republika zaostává. Nicméně experti hovoří o tom, že výsledek ankety je možná až moc optimistický. „66 % lidí přiznalo, že neinvestuje. Vzhledem k reálnému stavu ve společnosti je to ještě pozitivní výsledek. Statistika ukazuje, že web bankovnipoplatky.com čtou více lidé, kteří se o své peníze aktivně starají,“ komentuje výstup ankety Jan Lener z Broker Consulting. „Ano, ve skutečnosti totiž investuje ještě menší část populace, než ukazuje průzkum. V tomto jsme pozadu za vyspělými státy, ale tuhle ztrátu čeští občané postupem času dohánějí,“ doplňuje analytik Broker Consulting Jan Šimek. Největší relativní část respondentů – 34 % přiznalo, že by ráda investovalo, ale svět investic je pro ně natolik neznámý, že se do něj obávají vstoupit. Pro každého investora se však najde optimální investiční aktivum, stačí se poradit… „Obecná statistika tvrdí, že 20% investorů je úspěšných a stabilně profituje. Zbylých 80% investorů je neúspěšných a dotují svými ztrátami těch 20% úspěšných. Je vidět, že anketa serveru www.bankovnipopaltky.com tuto statistiku potvrzuje,“ říká Karel Beneš z Best Buy Investment. „Jde o to, že ta první skupina bere investici jako jakýkoliv business, kterému je třeba, stejně tak, jako jakémukoliv jinému "podnikání", věnovat maximální úsilí. To znamená odpovídající čas, ochotu se vzdělávat, postupně se rozvíjet a být trpělivý. Oproti tomu jedna skupina z těch neúspěšných investorů čeká, že to zkusí, maximálně si něco málo přečtou nebo si nechají něco napovídat. A buď se nechají odradit prvními nezdary, nebo naopak ihned něco vydělají a zjistí, jak jsou "geniální". V následujících obchodech tvrdě dopadnou zpět na zem, protože ignorují veškeré zásady zajištění investice,“ upozorňuje Beneš na častou praxi, kterou by každý investor měl mít na vědomí. „Druhá skupina neúspěšných investorů s investicemi maximálně koketuje, ale nikdy doopravdy nezačne, tudíž ani neprofituje jako předchozí skupina neúspěšných investorů.“   Dle čtenářů se 18 procent (57 odpovědí) k investici neodhodlalo a 14 procent tato aktivita vůbec nezajímá. V anketě hlasovalo 325 respondentů.  

ANKETA:

Svět financí skýtá řadu možností, jak rozmnožit peníze. CO VY A INVESTOVÁNÍ?

A.      V investování se orientuji - investuji pravidelně. (64) 20 % B.      Investuji, ale jen sporadicky. (49) 15 % C.      Vím o tom, ale zatím jsem se neodhodlal. (57) 18 % D.      Rád bych, ale nerozumím tomu (111) 34 % E.       Investování mě vůbec nezajímá. (44) 14 % Celkem hlasovalo: 325 Čtete také k investování: https://www.bankovnipoplatky.com/investovani-do-podilovych-fondu-past-nebo-cesta-k-bohatstvi-12961.html


Češi a investování? Dle výsledků ankety to (zatím) nejde dohromady

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44989025300

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774