Češi finanční předsevzetí moc nedodržují. Dobrý úmysl zmaří nečekané výdaje a slabá vůle


11. 04. 2017  15:55          komentáře (1)

Do nového roku Češi s oblibou vstupují s řadou předsevzetí – a oblast financí není výjimkou. Alespoň jedno finanční předsevzetí si na letošek dalo 61 % lidí. Nejčastěji si slibují, že budou více spořit a že přestanou utrácet za zbytečnosti. Svodům však odolá jen málokdo. Stačily necelé tři měsíce a téměř polovina respondentů už alespoň jednou své finanční předsevzetí porušila. Nejčastěji neodolali a koupili si něco pro radost. Mezi důvody k porušení plánů Češi uvádí nutnost platit nečekané výdaje a nedostatek vůle. Zjistil to průzkum, který pro Home Credit připravila agentura STEM/MARK.[1]



[1] Průzkum byl realizován v březnu 2017 na vzorku 500 respondentů.

Češi finanční předsevzetí moc nedodržují. Dobrý úmysl zmaří nečekané výdaje a slabá vůle




Řešíme utrácení za hlouposti, ale změnu banky už ne

Do roku 2017 vstoupila řada lidí s nejrůznějšími předsevzetími, která se týkají financí. „Češi chtějí více hlídat domácí rozpočet, každý třetí pak míní méně utrácet za zbytečnosti, plánují také odkládat část výplaty a spořit. Nejčastěji si lidé předsevezmou praktické činnosti – 13 % respondentů si slibuje, že budou chodit nakupovat se seznamem, stejný počet lidí chce včas posílat splátky a úhrady za nájem,“ shrnuje Jan Holoch, manažer zákaznické zkušenosti a finanční specialista společnosti Home Credit.

 

Jenže Češi se zároveň neradi omezují. Ačkoliv by to prospělo nejen jejich peněžence, ale i zdraví, jen 8 % by rádo omezilo výdaje za alkohol a cigarety. Příliš nepřemýšlíme ani nad úsporami v oblasti osobních financí. Sloučení půjček nebo změnu finanční instituce za tu, která nabízí výhodnější podmínky, řeší jen každý dvanáctý.

 

Mladí řeší utrácení za zbytečnosti, nejstarší na předsevzetí tolik nevěří

Průzkum ukazuje, že předsevzetí si dávají především lidé ve středním věku, tedy mezi 30 až 44 lety. „Dá se předpokládat, že předsevzetí souvisí s vyšší mírou zodpovědnosti, která přichází s věkem, s rodinou, s postavením v zaměstnání,“ komentuje to Jan Holoch. Finanční předsevzetí si ale překvapivě dávají i ti nejmladší, tedy respondenti mezi 15 a 29 lety. Konkrétní plány obou věkových kategorií se však liší. Zatímco generace ve středním věku plánuje šetřit a odkládat výplatu, mladí mají jinou představu. „Je to logické. Zatímco ti starší mají možnost vydělávat a zároveň s tím i spořit, těch mladších se mnoho finančních povinností zatím netýká. Velká část z nich zatím studuje a bydlí u rodičů, takže neřeší nájem ani odkládání části výplaty. Nejčastěji si proto slibují, že nebudou tolik utrácet,“ říká Holoch. A jak jsou na tom ti nejstarší?  Ve věkové kategorii nad 45 let si finanční předsevzetí dává jen polovina lidí – mají už totiž své zkušenosti a vědí, že důležité je věci dělat průběžně a sám od sebe. 

 

Předsevzetí je jedna věc, realita druhá

A jak si vedou Češi v dodržování předsevzetí? Po více než dvou měsících to není žádná sláva. Už téměř polovina z nich porušila své finanční předsevzetí alespoň jednou. Nejčastěji neodolali a koupili si nějakou zbytečnost pro radost – z „hříšníků“ to přiznává každý druhý. Na druhou stranu pouze 3,5 % z nás prohlašuje, že po třech měsících svá předsevzetí úplně zrušili. „Zajímavý je rozdíl mezi věkovými skupinami. Starší lidé si dávají předsevzetí méně často, ale pokud už do toho jdou, jsou mnohem důslednější než ti mladí. Skoro tři čtvrtiny své plány dodrží, zatímco mladí je neporuší pouze ve 40 % případů,“ přibližuje Holoch.

 

Proč porušujeme, co jsme si do roku 2017 slíbili?
Důvody selhání se liší podle toho, jaké cíle jsme si pro nový rok dali. Jedno z nejčastějších předsevzetí, tedy že si budeme něco z výplaty ukládat stranou, naboural nějaký nečekaný vyšší výdej peněz či změna plánů. Je tomu tak ve třech čtvrtinách případů. Češi ale přiznávají, že mnohdy prostě neměli dostatečně silnou vůli a nedokázali se k dodržování předsevzetí donutit. Ztroskotalo tak například vedení domácího rozpočtu. „Důležité je uvědomit si, že přelom roku není žádné magické datum, od kterého je třeba všechno dělat správně, a pokud se to nepovede, rázem myšlenku opustit. U financí je svědomitost skutečně důležitá. Je tedy jedno, kdy přesně začnete vést domácí rozpočet nebo zda jeden týden nezapisujete pečlivě. Hlavní je se k tomu vrátit a pokračovat,“ myslí si Holoch.

 

Bez názvu



Češi finanční předsevzetí moc nedodržují. Dobrý úmysl zmaří nečekané výdaje a slabá vůle

Úspory na době i v krizi.
Stát by měl šetřit na pokrytí všech nákladů a výdaje i státní rozpočet jé nyní bez úspor a škrtů - v...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12457423168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více