Češi jsou čtvrtí nejméně poctiví zákazníci v Evropě


18. 12. 2019  11:37     Tisková zpráva     komentáře (0)

V současné době neplatí 16 % evropských spotřebitelů své účty včas. Průměrně Evropanům trvá zaplatit za zboží a služby 22 dní. Čeští zákazníci si ve splácení vedou srovnatelně s evropským průměrem. Včas nebo dokonce vůbec neplatí každý šestý Čech.

Češi jsou čtvrtí nejméně poctiví zákazníci v Evropě




Téměř polovina neplatičů nesplácí své dluhy úmyslně

Z výsledků celoevropského průzkumu platební morálky pro EOS Group vyplývá, že hlavním důvodem je dočasný nedostatek peněz, který trápí dvě třetiny českých dlužníků. Skoro polovina Čechů (44 %) své dluhy ale nesplácí úmyslně.

  • S nadměrnými dluhy a insolvencí nejvíce bojují ve Španělsku (59 %), Bulharsku (58 %) a Belgii (57 %)
  • Zadlužené klienty v západní Evropě charakterizuje zapomnětlivost při platbách, ve východní Evropě zase úmysl neplatit
  • Celkově na své pohledávky zapomíná každý druhý Evropan

 

Napříč celou Evropou dlužníky nejvíce trápí dočasný výpadek peněz. „To je případ i naší země. Krátkodobý nedostatek peněz se týká 66 % případů. Tato čísla ale mohou zvláště teď před Vánoci stoupat. Lidé více ztrácí přehled o svých financích a nakupují věci, na které vlastně nemají,“ komentuje Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI. V tomto pomyslném žebříčku se řadíme na čtvrté místo hned za Řecko (72 %), Rumunsko (70 %) a Maďarsko (68 %).

Druhým nejčastějším důvodem, proč Češi nejsou schopní platit své závazky včas nebo vůbec, je jejich nadměrná zadluženost. „Tento problém registrujeme v našem průzkumu u českých spotřebitelů dlouhodobě. Týká se z velké části tzv. chronických neplatičů, kteří nesplácí ani v době nízké nezaměstnanosti a vzrůstajících příjmů. Se zpomalením ekonomiky a růstem výpadků příjmů bude takovýchto dlužníků ještě více,“ vysvětluje Vachel. S nadměrnými dluhy a insolvencí aktuálně nejvíce bojují ve Španělsku (59 %), Bulharsku (58 %) a Belgii (57 %).

 lkl

Západ zapomíná, východ obchází

Zadlužené klienty v západní Evropě charakterizuje zapomnětlivost při platbách. Nejhorší jsou v tomto ohledu Francouzi (59 %), Dánové a Britové (58 %). Největšího „pamatováka“ mají Slovinci (25 %). Záměrné obcházení povinnosti platit se pak týká častěji východních zemí, a to především spotřebitelů v Rumunsku (49 %), na Slovensku (48 %) a v Bulharsku (47 %). V Čechách se platebním závazkům záměrně vyhýbá skoro polovina dlužníků (44 %), řadíme se tak na čtvrté místo nejméně poctivých platičů v Evropě. Naopak nejpoctivější jsou v Dánsku (17 %).



Češi jsou čtvrtí nejméně poctiví zákazníci v Evropě

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15641502544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více