Češi jsou k zadlužení čím dál benevolentnější. Je to součást jejich života


25. 02. 2016  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podle průzkumu o němž informovala ČTK si více než 85 procent Čechů myslí, že nakupování na dluh a půjčování peněz je normální součástí života. A realita to zcela potvrzuje. ČTĚTE DÁLE!

Češi jsou k zadlužení čím dál benevolentnější. Je to součást jejich života




Pokud bychom podobný průzkum realizovali například v době první republiky, nebo v období reálného socialismu, byly by s největší pravděpodobností výsledky úplně opačné. Ještě před 25 lety totiž nebylo půjčování a zadlužování vůbec běžné. V tu dobu ani neexistovaly hypoteční či různé specializované úvěry. Lidé znali tak maximálně novomanželskou půjčku, nebo půjčku na opravu domu. 

SROVNEJTE NABÍDKU PŮJČKOVÝCH SPOLEČNOSTÍ A VYBERTE TU NEJLEVNĚJŠÍ!

Na co lidé nenašetřili, to si v podstatě nekoupili. Nejvýznamnějším zdrojem financí na dluh tak byly půjčky v rodině nebo mezi přáteli. V současné době je však situace úplně jiná. Půjčky a nabídky úvěrů potkáváme na každém kroku. Žít na dluh je v podstatě životním stylem. Půjčky jsou navíc dostupné i pro skupiny lidí, které by na půjčku ještě před několika lety vůbec nemohly pomýšlet. Rozsah a dostupnost půjček navíc podporuje současná ekonomická situace, která se projevuje velkým množstvím peněz v oběhu, velkými peněžními zásobami a problémy s jejich efektivním využíváním. Úvěrování je tak pro banky i přes všechna rizika nejvýnosnějším předmětem investic. 

O tom, že tento trend bude ještě posilovat, svědčí i přístup mladých lidí k půjčkám. Už studenti na středních či vysokých školách s půjčkami běžně počítají a plánují s nimi. Vše je až neskutečně jednoduché. Teď si půjčím, pořídím si vše, co potřebuji a co si přeju a až najdu místo s vyšším platem, tak všechno normálně splatím. Rizika a problémy si tito lidé vůbec nepřipouští. Je pak velmi pravděpodobné, že podobným způsobem se tito lidé budou stavět k půjčkám i ve zralém věku.

Ačkoliv jsme k nezodpovědnému zadlužování velmi kritičtí a poukazujeme na tento problém i v našich projektech zvyšování finanční gramotnosti, není situace v naší společnosti a jejím zadlužení nijak kritická ani špatná. Stále totiž lidé více peněz naspoří, než si půjčí. Další věcí je fakt, že si lidé uvědomují a už umějí rozlišovat bezpečnost a účel jednotlivých úvěrů. Většina lidí tak považuje za nejsprávnější úvěr do bydlení, tedy investici. Naopak nejmenší podíl lidí považuje za správné zadlužit se i kvůli výdajům na dovolenou, nebo vánoční dárky.

Jak praví jedno známé přísloví - " Dluh je dobrý sluha, ale zlý pán".

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH SI MŮŽETE ZAKOUPIT NEJLEVNĚJI PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Češi jsou k zadlužení čím dál benevolentnější. Je to součást jejich života

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15574969488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více