Češi jsou přeborníci v placení kartou. Patří k nejlepším v Evropě


07. 04. 2016  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Placení kartou je v České republice jednoznačně v kurzu. Rozste počet karet, počet platebních míst i počet a objem transakcí uhrazených kartou. Karty tak postupně a nenápadně vytlačují používání hotovosti. ČTĚTE DÁLE!

Češi jsou přeborníci v placení kartou. Patří k nejlepším v Evropě




Ačkoliv jsou Češi v používání karet velmi aktivní, nedosahují ještě zdaleka úrovně Švédska, kde platby kartou představují až 90 procent všech plateb. Placení kartou tak postupně vytlačuje používání hotovosti. Dynamika používání kartových plateb je navíc velmi vysoká a navíc se neustále zvyšuje.

V České republice tak již můžeme platit aktuálně v 108tisících provozovnách, které jsou vybaveny platebním terminálem. Jedná se už o skutečně velkou hustotu pokrytí, kdy na 100 obyvatel připadá jedno místo, kde můžete hradit kartou. 

K úspěchu placení kartou přispívá i zvyšování komfortu. V České republice se bezkontaktní karty používají skoro nejvíce v Evropě. Podíl bezkontaktních platebních karet, kde zaplatíte pouze přiložením karty k terminálu, činí 70 procent ze všech používaných karet. V roce 2014 to přitom bylo jen 60 procent. S tím svědčí i pokrytí platebními terminály, které umožňují platit bezkontaktní kartou. Těchto obchodů už bylo více než tři čtvrtiny ze všech obchodů s možností platit kartou.

Celkově lidé zaplatili v roce 2015 kartami útraty v objemu 447 miliardy korun. Jedná se o meziroční zvýšení o 19,4 procenta proti roku 2015. Průměrná útrata při jednom zaplacení kartou pak činila 771 korun. Pro srovnání pak Češi v roce 2015 vybrali z bankomatů částku o celkovém objemu 686 miliardy korun. Je to o necelé jedno procento méně, než v roce 2014. Průměrná částka jednoho výběru z bankomatu přitom činila 3 841 korun. Je tak zřejmé, že trend používání karet a hotovosti se postupně vyrovnává. Pokud by současná dynamika růstu používání platebních karet pokračovala i v dalších dvou letech, vyrovnal by se objem útrat placených kartami objemu výběru z bankomatů. Tedy polovina všech platebních transakcí by byla hrazena platebními kartami.

První bezkontaktní platební kartu přinesla v roce 2011 Citibank. Od té doby začaly bezhotovostní platební karty vydávat všechny retailové banky působící v tuzemsku s výjimkou Sberbank. 

Podle předpovědí některých odborníků a ekonomů bude zvyšující se počet platebních transakcí realizovaných kartami postupně vytlačovat používání hotovosti a to až do doby, kdy hotovost přestaneme používat zcela. 

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna

 



Češi jsou přeborníci v placení kartou. Patří k nejlepším v Evropě

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více