Češi loni zaplatili kartou za cestování v zahraničí více než 1,3 mld. korun


25. 07. 2012  15:21     Pavla Hávová     komentáře (0)

Nejvyšší platby kartou v zahraničí se vztahují k cestování. Za pohonné hmoty, silniční mýto a ubytování Češi v loňském roce za hranicemi republiky zaplatili 1,33 miliardy korun. Natankovat palivo jezdili nejčastěji do Polska. Nejoblíbenějšími místy pro přenocování bylo Německo, Slovensko a Rakousko. Vyplývá to z dat Ery a ČSOB.





Češi si při výjezdu do zahraničí pomalu zvykají na výhody placení kartou. Velké oblibě se těší při nákupu pohonných hmot. „Díky levnějším cenám je nejpopulárnější Polsko. Jen v roce 2011 na polských čerpacích stanicích zaplatilo téměř 116 tisíc lidí rekordních 139 milionů korun. Přitom na zbývající okolní státy připadla sotva poloviční útrata,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny.

. HRAJTE O KOLO ZA PĚKNOU DARDU! .

Za přenocování v ubytovacích zařízeních Češi loni zaplatili kartou necelých 700 milionů korun. Nejvyšší útratu – přes 85,5 milionu korun – nechali v Německu. Druhou nejnavštěvovanější zemí bylo Slovensko. „Je to dáno nejen tradicí, ale také nižší jazykovou bariérou. Loni zde více jak 16 tisíc českých turistů zaplatilo kartou za ubytování přes 48 milionů korun,“ říká Peter Demjanovič a dodává: „Největší platbu evidujeme v jednom hotelu v Indickém oceánu, kde útrata dosáhla téměř 1,2 milionu korun.“ Transakce přesahující hodnotu 300 tisíc korun jsou ale běžné i v hotelích v Rakousku či Německu. Přes 200 tisíc korun potom někteří Češi zaplatili také ve Spojených Arabských Emirátech, USA a Rusku.

 .

Pokud jde o útraty za stravování v zahraničí, v letošním roce budou řádově menší. Podle expertních odhadů vyjede v letošním roce každý druhý cestovatel na zájezd all inclussive. Tato forma stravování začíná pomalu nahrazovat polopenzi nebo vaření z vlastních zásob. „Lidé si totiž dokážou dobře spočítat, kolik tím během svého zahraničního pobytu ušetří za nákup potravin a nápojů. Především v zámoří se ale čeští turisté rádi stravují v restauracích,“ upozorňuje Peter Demjanovič z ČSOB a doplňuje: „Nejvíce peněz utratili Češi v restauracích v USA, kde zaplatili kartou téměř 14 milionů korun. Shodně kolem 10 milionů Češi zaplatili ve Velké Británii a na Slovensku.“



Češi loni zaplatili kartou za cestování v zahraničí více než 1,3 mld. korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15710533968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více