Češi mají zkreslené představy o platbách na internetu


18. 01. 2011  17:41     Věra Klimčuková     komentáře (0)

Která platba je na internetu nejbezpečnější a nejrychlejší? Většina nakupujících na internetu v tom nemá zcela jasno jednotlivé způsoby plateb a jejich vlastnosti vnímají chybně. Nejdůležitější je pro nakupující maximální ochrana osobních údajů a finančních dat a nízké náklady platby. Vyplývá to z výzkumu platební brány PayU, který byl realizován na reprezentativním vzorku 1186 respondentů.





„Kromě maximální ochrany osobních údajů nakupující dále vyhledávají rychlost průběhu transakce a její jednoduchost,“ říká Gabriel Kalapoš, manažer platební brány PayU. Překvapivě chybně však vnímají, které platební způsoby nejlépe odpovídají jejich požadavkům. Z pohledu nakupujících je nejbezpečnější platbou na internetu bankovní převod, následuje dobírka a hotovostní platba při osobním převzetí. Nedůvěru mají respondenti k platbě platební kartou či platebními tlačítky bank. „Paradoxně platby platebními tlačítky patří k nejbezpečnějším způsobům platby,“ říká Vratislav Kříž, produktový specialista přímého bankovnictví z Raiffeisenbank a dodává: „Platební brána, na kterou se klient dostane pomocí platebního tlačítka, je zabezpečena stejně jako internetové bankovnictví. Transakce dále probíhají v systému konkrétní banky a obchodníci se o nich dozvědí zpravidla nejrychleji. Podobně bezpečné jsou také platby platebními kartami v případě, že využívají technologii 3D Secure vyvinutou na bázi aplikace kartovou asociací.“ Zkresleně vnímají nakupující také rychlost jednotlivých způsobů platby. Za nejrychlejší považují platbu bankovním převodem. Ta však mezi různými bankami může trvat až dva pracovní dny, zatímco v případě platby kartou nebo platebními tlačítky je platba převedena v reálném čase. To znamená, že e-shop může zboží odeslat prakticky okamžitě po zaplacení. Někteří respondenti správně uvedli, že pohodlnost dobírky snižuje nutnost vyzvednout si předmět na poště. Naopak nejpohodlnější a nejjednodušší je podle nich platba bankovním převodem, tuto možnost uvedlo až 75 % respondentů. „Ve skutečnosti je však tento způsob platby na internetu poměrně nepohodlný a zdlouhavý,“ říká Gabriel Kalapoš, manažer platební brány PayU, a dodává: „Zatím trochu opomíjený princip platby platebními tlačítky funguje stejně, oproti platbě přes běžný bankovní převod však odpadá nutnost vypisovat jednotlivé údaje. Všechny totiž nakupující najde předvyplněné ve svém internetovém bankovnictví a platbu tak stačí jednoduše potvrdit.“ Navíc obchodník dostává informaci o platbě v reálném čase a může tak ihned expedovat zboží. Podle Gabriela Kalapoše je hlavním důvodem, proč lidé dávají předost běžnému bankovnímu převodu před rychlým online převodem pomocí bankovních tlačítek nedostatečná znalost této platební metody. „Lidé jsou skeptičtí k věcem, které neznají. Platební tlačítka jsou přitom hlavně rychlým a pohodlným převodem peněz. Je to příležitost naučit společně s bankami uživatele tuto platební metodu více používat,“ říká Gabriel Kalapoš. PayU proto už v minulém roce připravilo pro veřejnost na stránkách platební brány PayU Průvodce online platbami, který jim na základě jednoduchého testu doporučí nejvhodnější způsoby platby podle jejich potřeb a který shrnuje výhody a nevýhody jednotlivých platebních metod.


Češi mají zkreslené představy o platbách na internetu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12513191488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více