Češi nechávají úspory na běžných účtech


11. 03. 2013  15:52     Michaela Simková     komentáře (1)

Češi mají své úspory uložené nejčastěji na běžných účtech (84 %) nebo je drží v hotovosti (72 %). Více než polovina (53 %) z nás má část z nich na spořicích účtech nebo na stavebním spoření (59 %).  39 % dotazovaných si loni otevřelo spořicí účet, polovina z nich u své stávající banky, zbytek respondentů pak využil nabídky jiného peněžního ústavu. Informace vyplynuly z průzkumu ING Bank ČR.

Češi nechávají úspory na běžných účtech




Hlavním důvodem, proč Češi nechávají své úspory ležet na běžném účtu, je požadavek mít peníze kdykoliv k dispozici. Pětina dotazovaných (21 %) na něm přitom ponechává jen menší část úspor pro běžnou potřebu. Na dalších místech lidé jako příčiny uvádějí jednoduchost, žádné další poplatky navíc nebo nechuť mít více účtů. „Některé důvody lze pochopit, jiné příliš ne. Každý rozumný střadatel by se přeci měl snažit o to, aby se jeho úspory zhodnocovaly. A to běžné účty ani domácí pokladnička nedokážou. Založení například spořicího účtu je přitom velmi jednoduché a dá se zvládnout během několika minut přes internet bez návštěvy pobočky. Peníze na něm jsou dostupné ihned bez výpovědní lhůty, zřízení a vedení účtu je ve většině případů bez poplatků a přitom nabízí zhodnocení jakékoliv částky, která by jinak zahálela na běžném účtu,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR.

ING Bank jako odborník na spoření radí využívat k uložení úspor namísto běžného účtu i jiné alternativy. „Ke spořicím účtům nabízí většina bank navíc i další služby jako termínované vklady nebo investice do podílových fondů, které střadatelům pomohou dosáhnout na vyšší procenta úročení či výnosu,“ dodává Libor Vaníček.

Graf – využívání spořicích produktů

undefined

Z průzkumu dále vyplynulo, že spořicí účty jsou stále oblíbenější. V uplynulém roce si tento druh účtu založilo 39 % dotazovaných. Polovina z nich sáhla po příslušném produktu své domácí banky, druhá polovina pak vybírala z nabídky jiných bank.



Češi nechávají úspory na běžných účtech

Proč si lidé nechávají peníze a neukládají ?
To je přece jasné. Na spořícím účtu vám dají úrok do 2 % a inflace je skoro 4 % a přitom peníze kter...
Diskutovat (1)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47581040544

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552