Češi o víkendu vstávají s platební kartou


15. 01. 2016  15:06          komentáře (0)

Jaká je vůbec nejrušnější hodina z hlediska toho, kdy Češi platí kartou? Podle interních dat společnosti Home Credit se jedná o odpoledne všedního dne. Mezi 15-17 hodinou proběhnou každý den stovky tisíc transakcí. V sobotu a neděli Češi své platební aktivity tlumí – pokud už ale po kartě sáhnou, pak ráno a dopoledne. Nejčastěji lidé nakupují kartou v obchodech s potravinami a v supermarketech, tyto platby tvoří přes 60 % z počtu transakcí. S velkým odstupem následují v servisech aut a na benzínových stanicích. 

Češi o víkendu vstávají s platební kartou




Graf_karty_vikend Začátek platební činnosti se obyčejně shoduje s cestou do práce, prudce narůstá mezi sedmou a desátou hodinou, v Praze přitom lidé začínají platit později než na Moravě. „Lidé si ráno zajdou koupit snídani nebo si ještě před nástupem do práce vyřizují různé záležitosti a platí za ně,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Desátá až dvanáctá hodina patří z hlediska množství plateb mezi nejexponovanější hodiny: je to dáno mimo jiné skutečností, že právě od devíti a desíti ráno otevírají své provozovny větší obchody. Naopak po dvanácté hodině, kdy Češi nejčastěji obědvají, nastává v platbách útlum. „Znamená to, že za obědy neplatíme kartou. Obrovská řada lidí používá na úhradu jídla stravenky, které jsou stále velmi oblíbeným zaměstnavatelským benefitem. A ačkoliv už karty používáme zcela běžně, neplatíme jimi ani za případnou sladkou tečku za obědem. Koblihu či jiný zákusek raději hradíme hotovostí. A zdá se, že Češi polední pauzu nevyužívají ani k malým nákupům. Dopřávají si oddech,“ vysvětluje Kozub.

Graf_karty_vsedni_den Po klidnějším odpoledni přichází ve všední den druhá špička od patnácté do sedmnácté hodiny, kdy lidé odchází ze zaměstnání a rovnou se stavují v obchodech pro potraviny, vyzvedávají si auta ze servisů, platí za pohonné hmoty a samozřejmě si užívají volného času. Hradí tedy i vstupenky do kina či poplatky za vstupy do fitcenter a masáže. „Později večer a v noci je počet karetních transakcí na minimu. Pokud jdou Češi posedět s přáteli do hospody či restaurace, většinou jsou zvyklí platit za útratu hotovostí. Většina karetních plateb na konci dne tak připadá na úhrady na benzinových stanicích, ve velkých městech pak na nonstop otevřené obchody,“ dodává Kozub.

O víkendu se budíme s kartou v ruce
Ačkoliv se platební aktivita Čechů o víkendu zvýší skoro hned po probuzení, mezi 9-11 hodinou proběhne asi o šedesát procent méně karetních transakcí než ve stejný čas ve všední den. Přesto právě dopolední hodiny hrají v celkových podílech prim. “Aktivní Češi si ráno přivstanou, aby si koupili čerstvé rohlíky, mléko, šunku a další nezbytnosti na snídani. Daleko důležitější ale bývá cesta za velkým víkendovým nákupem, kdy pořídí potraviny na sobotu i neděli, popřípadě i na zbytek týdne,“ odhaduje Michal Kozub. Tyto platby vrcholí právě okolo 11. hodiny. Druhou významnou skupinu tvoří výletníci a lidé, kteří si jednoduše užívají volného času. Dopoledne platí za vstupné nebo za jízdenky, poté nastupují platby za obědy, popřípadě lístky. Po dvanácté hodině Češi také využívají čas k návštěvě obchodních center, kde mají o víkendu větší klid například k nákupu oblečení a bot, které si musí vyzkoušet. „Večer už ale Češi odpočívají. Od 20. hodiny platební aktivity významně klesají, od 22:00 už se lidé věnují úplně jiným věcem,“ interpretuje data Kozub.



Češi o víkendu vstávají s platební kartou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12469277232

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více