Češi s nadprůměrnými příjmy nespoléhají jen na státní důchod, čtyři z pěti si spoří


23. 08. 2011  19:01     David Pilař, AWD     komentáře (0)

Penzijní připojištění má 86 % střadatelů, necelá polovina pak stavební spoření nebo životní pojištění.





Češi s měsíčními příjmy nad 30 tisíc hrubého se už nechtějí jen spoléhat na důchod od státu, jejich přístup k finančnímu zajištění na stáří se mění. Čtyři z pěti bonitních Čechů (79 %) přitom neponechává nic náhodě a vytváří si finanční rezervu. Nejoblíbenějším produktem stále zůstává penzijní připojištění, kam své peníze odkládá bez mála (86 %) devět z deseti střadatelů. Naopak klesá obliba stavebního spoření, které pro zajištění na stáří využívá jen necelá polovina z nich (49 %). Vyplývá to z nejnovějšího  průzkumu veřejného mínění, který si nechala zpracovat společnost AWD ČR, poskytující svoje služby komplexního privátního finančního poradenství právě klientům s nadprůměrnými příjmy.        „Z výsledků průzkumu je zřejmé, že bonitní Češi začali více spořit, protože pochopili, že stát se o ně v penzi nepostará. Penzijní připojištění má už téměř každý a stavební spoření nebude vzhledem ke stále zpřísňující se legislativě a snížení státní podpory vhodným nástrojem pro zajištění na stáří. V rámci připravované důchodové reformy a rozjezdu třetího pilíře také očekáváme, že klienti začnou své peníze přesouvat do nových atraktivních účastnických fondů.  A k tomu, aby klient zvolil ten správný, bude potřebovat komplexní řešení jeho privátních financí,“ komentuje výsledky průzkumu hlavní analytik AWD ČR Tomáš Rampula.

Spoření na stáří: způsoby spoření

Zdroj: Průzkum veřejného mínění agentury Perfect Crowd pro AWD   Průzkum se též zabýval motivací Čechů s nadprůměrnými příjmy pro vytváření úspor na stáří. Podle téměř tří čtvrtin z nich (73 %) je primárním důvodem spoření na penzi vytvoření dostatečné finanční rezervy pro zachování stávající životní úrovně. Ostatní důvody jsou podle nich marginální. Překvapivě jen 12 % spoří s hlavním cílem výhodně zhodnotit úspory a jen 9 % z nich spoří zejména na to, aby měli v penzi dostatek peněz na své koníčky. Jen u 4 % lidí je hlavní motivací kumulovat majetek pro svoje potomky.    

Spoření na stáří: motivace

  Zdroj: Průzkum veřejného mínění agentury Perfect Crowd pro AWD   „Dá se předpokládat, že jen málokdo by chtěl v penzi slevit ze svojí životní úrovně. Co je překvapující, že tak málo respondentů jako první důvod uvádí výhodné zhodnocení peněz. O Češích je známo, že sází především na jistoty a oproti obyvatelům západní Evropy se bojí investovat, ale takhle nízké číslo jsme nečekali. Zarážející je také, že prioritou není ani zajištění potomků, “ dodává Tomáš Rampula.      Při zajištění na stáří také stoupá role nezávislých privátních finančních poradců. Ty využívá zhruba 37 % lidí z této skupiny obyvatelstva a dalších 29 % o něm uvažují. Čtyři z deseti respondentů (39 %), kteří finančního poradce dosud nemají, by jej s největší pravděpodobností kontaktovali právě kvůli financování bydlení nebo kvůli penzi. Vedle financování bydlení (40 %) by to bylo jejich nejdůležitější motivací.       „Z údajů ministerstva financí vyplývá, že téměř dvě třetiny mladých lidí ve věku do 29 let a třetina lidí ve věkové skupině 30-44 let, tedy generací, jichž se nová penzijní reforma bude nejvíce týkat, ještě vůbec o zabezpečení na stáří nepřemýšleli. Je v jejich zájmu, aby o tom začali přemýšlet co nejdříve, protože pokud se chtějí v pokročilém věku spolehnout jen na státní důchod a penzijní připojištění, jejich životní úroveň výrazně poklesne. Aby se tak nestalo, k tomu jim může pomoci právě privátní finanční poradce,“ uzavírá Tomáš Rampula.


Češi s nadprůměrnými příjmy nespoléhají jen na státní důchod, čtyři z pěti si spoří

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47232801468

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724