Češi se chystají spořit, spotřebitelská důvěra po třech měsících roste


26. 04. 2021  09:18     Tomáš Volf     komentáře (0)

Ještě před rokem opomíjený ukazatel spotřebitelské a podnikatelské důvěry se dostává rychle do popředí. Za duben hlásí spotřebitelé výrazný posun, kdy jejich důvěra vyskočila na 93,9b. Podnikatelská důvěra vzrostla na 94,8b. Obě čísla znamenají výrazné zlepšení a především nejlepší výsledky za posledních několik měsíců.

Češi se chystají spořit, spotřebitelská důvěra po třech měsících roste




Důležitou oblastí, která je stěžejní z pohledu nejbližšího vývoje, je situace ve službách. Ty jsou přes čtyři měsíce většinově zavřené. U podnikatelů ve službách šla důvěra vzhůru na 85,4b. Obecně lepšící se situace a očekávání brzkého rozvolnění vládních restrikcí znamenají, že se zvýšil počet těch, kteří věří v dalších těch měsících ve zvýšení poptávky. 

Po třech měsících se poprvé zlepšila očekávání také mezi spotřebiteli. Jejich důvěra vzrostla na 93,9b. Snížil se počet těch, kteří očekávají v dalších 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace. Dokonce se snížil i počet respondentů, kteří se obávají z růstu nezaměstnanosti. Lidé stále očekávají růst cen, ale pozitivní je, že se zvedl podíl těch, kteří v dalším roce budou tvořit rezervy, což je oproti minulým měsícům posun k lepšímu.

Slunné počasí, slušná čísla kolem C19, obecná neochota lidí dodržovat restriktivní opatření vedoucí k pocitu „spiklenectví“ a především zatím opatrné rozvolňování stojí za tím, že jde důvěra v ekonomickou situaci prudce nahoru. Dá se čekat, že květnová data budou také ve velmi slušné kondici, protože se bude jednat o měsíc, ve kterém se bude pravděpodobně výrazně rozvolňovat. 


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Češi se chystají spořit, spotřebitelská důvěra po třech měsících roste

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12551575056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více