Češi se vyhýbají zbytečným dluhům, svátky i dovolené financují převážně z úspor


14. 11. 2012  18:51     tz     komentáře (0)

Pro 90 % Čechů jsou peníze velice důležitou oblastí a většina z nich tvrdí, že za svou finanční situaci nese vlastní odpovědnost. I proto v poslední době veřejnost spíše šetří a nákupy vánočních dárků nebo zimní dovolené chce financovat zejména z úspor.





Ačkoliv podle posledních údajů České národní banky meziročně stouply úvěry tuzemských domácností u bank a finančních institucí o téměř 47 miliard, chovají se Češi ke svým financím zodpovědně. Kromě toho, že největší podíl na zmíněném dluhu tvoří úvěry na bydlení, u kterých banky velice pečlivě prověřují schopnost dlužníků plnit závazky, mají domácnosti také větší tendenci spořit. Například podle říjnového průzkumu Ery jen 4% Čechů uvažují o půjčce na vánoční dárky. „Více než třetina respondentů ovšem připouští, že zná ve svém okolí někoho, kdo tímto způsobem vánoční nákupy financuje. Nicméně veřejnost se čím dál víc snaží vyhnout platbám zbytečnosti a učí se zhodnocovat své peníze,“ říká výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil.    

 

Kromě vánočních dárků, za které české domácnosti plánují stejně jako před rokem utratit zhruba stejnou sumu – v průměru kolem 5000 korun – představuje v nadcházejících měsících další výdaj zimní dovolená. Podle aktuálního šetření Ery většina dotázaných za ni nechce zaplatit víc než 20 000 korun. „Záleží samozřejmě na velikosti rodiny, ale i v tomto případě platí, že drtivá většina financuje pobyty na horách z úspor a pouze 5 % si půjčuje od bank nebo rodiny a přátel,“ dodává Aleš Pospíšil.

 

Pozitivním jevem je zvyšující se zájem předcházet finančním problémům. Potvrzuje to jak návštěvnost webových stránek Koeficientu rozumného zadlužení (www.rozumnezadluzeni.cz), kde si lidé mohou jednoduše spočítat, zda si mohou či nemohou dovolit půjčku, tak poboček Asociace občanských poraden. „Oproti minulosti k nám přitom lidé nechodí až ve chvíli, kdy je nejhůře, ale poradit se, jak postupovat, aby se nedostali do finančních problémů,“ potvrzuje Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden, kde ročně poradí více než 70 tisícům lidí.



Češi se vyhýbají zbytečným dluhům, svátky i dovolené financují převážně z úspor

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16347804032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více