Češi si letos u stromečku nejčastěji rozbalí elektroniku


21. 12. 2018  12:47          komentáře (0)

Téměř 70 procent Čechů plánuje někomu z rodiny darovat k Vánocům elektroniku. Ať už jde o mobil, tablet, televize, počítač, DVD přehrávač anebo herní konzole. Více než čtvrtina domácností si dává jako vánoční dárek velký spotřebič, například pračku, lednici či sporák, mnohdy s časovým předstihem. Každého pátého Čecha letos pod stromečkem překvapí dovolená. Právě dovolenou uvádějí Češi i jako svou nejvýznamnější investici v letošním roce. V sousedním Slovensku investovali lidé letos víc peněz do vybavení domácností a rekonstrukcí. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu pro společnost Home Credit *.

Češi si letos u stromečku nejčastěji rozbalí elektroniku




Jedničkou pod stromečkem bude letos v Česku elektronika

Elektronika se bude na Štědrý večer rozbalovat ve většině českých domácností. Jedná se o nejčastěji uváděný typ dárku blížících se svátků. Téměř 70 procent Čechů si daruje k Vánocům mobilní telefon, tablet, televizi, notebook, DVD přehrávač, počítačovou hru anebo jinou elektroniku. „V tomto případě se jedná o trend, který sledujeme ne jenom u nás, ale i v sousedních zemích. Pro srovnání, například na Slovensku daruje k Vánocům elektroniku 61 procent dotázaných. Již výsledky z vánočního průzkumu v minulém roce ukázaly, že dárkem v podobě elektroniky nešlápnete vedle. Elekroniku považovali za nevhodný dárek jenom 4 % obdarovaných,“ komentuje výsledky průzkumu analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že do každé čtvrté rodiny přibude i další praktický dárek – spotřebič typu pračky, lednice či nové varné desky. „Je evidentní, že vícero Čechů se chová při obdarovávání svých blízkých  prakticky, přičemž některé dárky kupují s velkým i několikaměsíčním předstihem. Jednoduše si řeknou, že si to dávají pod stromeček a používají „dárek“ už před Vánocemi,“ uvádí Ondrušek. Třináct procent dotázaných volí jako dárek kus nábytku – ať už novou sedací soupravu nebo větší stůl do kuchyně. Co se týče finančně nejnáročnějších dárků, necelá dvě procenta Čechů si k Vánocům dávají rekonstrukci domu anebo bytu. Najde se i procento těch, kteří se můžou těšit na nové auto.  

 

V uplynulém roce Češi nejvíc utráceli za dovolenou

Dárek, který letos potěší nemálo Čechů, je dovolená. V průzkumu ji uváděl každý pátý člověk. V podobném duchu se nesl i rok 2018. Touha po odpočinku a cestování vedla k tomu, že až pro třetinu z dotázaných se právě výdaje na dovolenou staly nejvýznamnější investicí v roce 2018. Jaké další události byly v tomto roce z hlediska finančních nákladů významné? „Více než čtvrtina lidí z průzkumu investovala do nového vybavení domácnosti, každý pátý respondent nezůstal jenom u výměny nábytku, ale pustil se i do větší rekonstrukce. Tu absolvovalo 22 procent lidí.  Nejčastěji rekonstruovali ložnice a dětské pokojíčky,“ upřesňuje Ondrušek.

V průzkumu 14 procent Čechů uvedlo jako největší investici roku koupi auta, ať už nového či ojetého. Přibližně stejné množství lidí zase uvedlo investici do svých koníčků. „V tomto případě je viditelný rozdíl u mužů a žen. Mužů, kteří v průzkumu uvedli jako top investici roku peníze na sport či záliby, je dvojnásobně víc než žen,“ komentuje výsledky průzkumu Ondrušek.

Pět procent oslovených uvedlo, že mezi nejvýznamnější investice letošního roku patřil nákup nemovitosti, investici do vlastního zdraví uvedlo jenom jedno procento dotázaných.


* Průzkum realizovala od 30. 11. 2018 do 4. 12. 2018 agentura STEM/MARK metodou CAWI, na reprezentativní vzorce české populace 310 respondentů, ve věku 18 – 60 roků.    


 



Češi si letos u stromečku nejčastěji rozbalí elektroniku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15530356480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více