Češi si na dovolené vystačí s platební kartou


20. 11. 2014  12:37     TZ     komentáře (0)

Platit kartou v zahraničí se pro Čechy stává normální. Využívají ji hlavně pro placení v obchodech, na internetu a vybírání peněz z bankomatu.

Češi si na dovolené vystačí s platební kartou




Peněženka plná bankovek a mincí v cizích měnách začíná být minulostí. Bezmála 43 procent z celkových útrat v zahraničí prostřednictvím platebních karet zaplatí Češi na dovolené v místních kamenných obchodech a prodejnách. Ze statistik společnosti Visa Europe za období září 2013 až srpen 2014 rovněž vyplynulo, že dalších více než 30 procent z celkových plateb kartou spadá na nakupování na internetu. Zhruba jedna pětina se týká výběru hotovosti z bankomatu.

graf karty

Zdroj: Statistické údaje společnosti VISA Europe, září 2014

Většina online plateb mířila do Velké Británie. Na druhém a třetím místě bylo Irsko a USA. „Jedním z důvodů vysoké obliby britských nebo irských e-shopů je jejich bezpečnost, jednoduchost a rovněž pohodlnost nákupu. Lze říci, že mnoho Čechů se v současnosti již orientuje v nepřeberné nabídce internetových obchodníků. Doporučujeme dávat přednost těm ověřeným a jedním ze znaků důvěryhodnosti e-shopu je i logo Verified by Visa na jeho webových stránkách,“ vysvětluje regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

V případě placení kartou v kamenných obchodech vede Německo, následované Rakouskem a Itálií. Jen v Německu Češi utratili za období září 2013 až srpen 2014 přes 60 milionů eur (více než 1,6 miliardy korun). „První dvě destinace jsou oblíbeným místem Čechů především pro víkendové návštěvy spojené s nákupy, u Itálie jde o jednu z nejoblíbenějších zemí pro trávení dovolené, kde je navíc velmi rozšířená síť platebních terminálů,“ dodává Marcel Gajdoš.

Češi jezdí za hranice na dovolenou, Slováci nakupovat

Nejvíce Češi kartu v zahraničí využívají k placení ubytování spojeného například s dovolenou. Ve sledovaném období na tuto položku vynaložili takřka 150 milionů eur (přes 4,1 miliardy korun). Druhé a třetí místo s výrazným odstupem obsadily platby kartou za benzín a oblečení, obojí v celkové hodnotě přes 50 milionů eur (více než 1,3 miliardy korun).

V tomto ohledu se nabízí zajímavé srovnání se Slovenskem. Podle statistik bezhotovostních plateb Slováci na rozdíl od Čechů jezdí do zahraničí nikoli primárně za dovolenou spojenou s ubytováním, nýbrž za nákupy oblečení. Celkově za něj ve sledovaném období utratili přes 70 milionů eur, tedy skoro dvě miliardy korun. Výdaje za hotely a ubytování obsadily až druhé místo, následovány útratou za pohonné hmoty,“ poukazuje na rozdílnost trhů Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

utraty

 



Češi si na dovolené vystačí s platební kartou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12510562928

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více