Češi uvažují o půjčkách rozumně jen do chvíle, než si nějakou berou


13. 01. 2015  11:38          komentáře (0)

Kdyby si v příštích letech brali nějakou půjčku, byla by pro 52 % Čechů nejdůležitější její cena. Tedy celková částka, kterou by za ni zaplatili včetně úroků a poplatků. Nejméně důležitá by pro ně naopak byla rychlost a snadnost získání půjčky, podle které by se rozhodovala jen 4 % lidí. Toto rozumné uvažování se ale často změní ve chvíli, kdy nějakou půjčku skutečně potřebují.

Češi uvažují o půjčkách rozumně jen do chvíle, než si nějakou berou




Ukazují to zkušenosti lidí, kteří si v posledních dvou letech nějakou spotřebitelskou půjčku brali. Pro 38 % z nich sice stále zůstala na prvním místě celková cena půjčky. Násobně však narostl počet lidí, kteří se na úkor cenové výhodnosti rozhodovali hlavně podle rychlosti a snadnosti získání. Za nejdůležitější ji označilo 33 % z nich. Vyplývá to z listopadového průzkumu STEM/MARK mezi 600 respondenty.

„Když lidé o půjčce jen uvažují, většina z nich se rozumně přikloní k co nejnižší ceně. Jakmile se ale potřeba půjčky skutečně objeví, nechají se často zlákat různými nabídkami rychlých půjček nebo jsou okolnostmi sami donuceni s půjčkou spěchat. To pak může vést k tomu, že skončí s nevýhodnou půjčkou,“ řekl Zdeněk Románek, ředitel retailového bankovnictví Air Bank.

Pomyslná cena za rychlou a snadnou půjčku bez rozmyslu se může vyšplhat i na desítky tisíc korun. A to i v případě, že si člověk vybírá jen mezi bankovními půjčkami. Ukazují to například výsledky reality testu serveru Bankovnipoplatky.com. Podle něho se náklady na stejnou půjčku ve výši 50 000 Kč na 5 let mezi jednotlivými bankami liší až o 20 tisíc Kč.

„Jednoduchou zásadou je srovnat si vždy alespoň několik nabídek od různých bank podle celkově zaplacené částky.  A to i v případě, kdy na půjčku spěcháme. Brát si jakoukoliv půjčku rychle a bez rozmyslu se prostě nevyplácí,“ doplňuje Zdeněk Románek.

 

Bez názvu

 

Zdroj: Telefonický průzkum STEM/MARK mezi 600 respondenty, listopad 2014



Češi uvažují o půjčkách rozumně jen do chvíle, než si nějakou berou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15531969872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více