Češi v říjnu tolik neutráceli v supermarketech, přednost měla rekreace, sport a oblečení


06. 12. 2021  09:43     Tomáš Volf     komentáře (0)

Spotřebitelská poptávka je ve velmi slušné kondici a říjnové maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 5,6 %. Meziměsíčně šly nahoru o 1,4 %.

Češi v říjnu tolik neutráceli v supermarketech, přednost měla rekreace, sport a oblečení




Maloobchodní tržby kontinuálně rostou už osmý měsíc v řadě, především díky nízké nezaměstnanosti. Zatím nejnovější čísla z trhu práce za říjen ukázala na 3,4% podíl lidí bez práce. Mezi zeměmi EU nám dlouhodobě patří prvenství.

Hlavním důvodem aktuálního růstu tržeb je nízká srovnávací základna s loňským rokem. Nahoru šly tržby zejména prodejcům pohonných hmot o 13,4 %. Za nepotravinářské zboží Češi meziročně utratili o 10 % více, ale za potraviny naopak o 2,7 % méně. Dílčí data ukazují na vyšší útratu o 39,4 % u oděvů a obuvi a u výrobků pro rekreaci a sport o 21,8 %.

Obrázek se supermarkety se otočil. Češi utráceli více ve specializovaných prodejnách a za nepotravinářské zboží. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin naopak tržby klesly o 3 %. Internetový prodej vzrostl jen o 3,7 %.

Klesající počet lidí bez práce znamená silnější spotřebitelskou poptávku. Lidé se nebojí utrácet, ani se neobávají o své budoucí příjmy a ztráty zaměstnání, což znamená plné kasy maloobchodníků.

Hlavním důvodem vrásek na čele spotřebitelů je prudké zdražování. Proti tomu nasadila ČNB rostoucí sazby, ale zatím ke zvratu nedošlo a ceny dál zrychlují svůj růst. Kvůli vyšším sazbám jdou nahoru také úvěry včetně hypoték, což spotřebu naopak tlumí. Navíc to prodražuje a oddaluje investice firem a podlamuje nohy křehkému ekonomickému růstu.

I v dalších měsících se maloobchodníci budou moci spolehnout na nízkou nezaměstnanost a dá se čekat, že síla spotřebitelů výrazně neklesne. Důraz se však kvůli vyšším cenám přesune zejména na nákupy nezbytného zboží. Luxusní a zboží dlouhodobé spotřeby, které je většinou vázáno na úvěry, půjde stranou a odsune se na lepší časy.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Češi v říjnu tolik neutráceli v supermarketech, přednost měla rekreace, sport a oblečení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12565238624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více