Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 6,9 %


01. 12. 2020  15:21     Tomáš Volf     komentáře (0)

Podle zpřesněných čísel klesla česká ekonomika meziročně ve 3.Q letošního roku o 5 %, zatímco původní odhady hovořily o poklesu o 5,8 %. Mezičtvrtletně vzrostla o 6,9 %, předchozí odhady ukázaly na růst pouze o 6,2 %. Dnešní čísla jsou tak revizí směrem vzhůru.

Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 6,9 %




Oproti minulému roku se na poklesu ekonomiky nejvíce negativně podílely domácnosti. Jejich ochota či možnost utrácet byla nižší, což podseklo výdaje na konečnou spotřebu domácností meziročně o 3,9 %. Mezičtvrtletně výdaje domácností naopak vzrostly o 5 %. 

Domácnosti omezily zejména výdaje na služby a na zboží střednědobé spotřeby. Pokles v odvětví služeb je ve 3.Q překvapením, jelikož se jednalo o období, kdy byla česká ekonomika „otevřena“. Na tomto faktu je dobře vidět, že domácnosti v obavě o budoucí příjmy a svou ekonomickou situaci omezily zbytné výdaje, mezi které patří jak služby, tak zboží střednědobé i dlouhodobé spotřeby.

Otázka prodloužení programu Antivirus, kterým vláda přispívá na platy zaměstnanců, bude v dalších týdnech klíčová. Pokud tento program skončí a nebude nahrazen či prodloužen, dočkáme se nárůstu nezaměstnanosti hned za leden. Pokud by vláda přistoupila k jeho prodloužení, pomůže tím zachovat mnohá pracovní místa mj. ve službách, které však reálně už dávno neexistují. Pro tento sektor jsou první měsíce v roce vždy velmi složité kvůli nižší spotřebě a dá se čekat, že jiné to nebude ani nyní. Naděje v podobě vakcíny znamená zajímavé dilema pro vládu. Nabízí se totiž možnost prodloužení podpory těchto pracovních míst až do startu distribuce vakcíny.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Česká ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 6,9 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12442920768

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více