Česká národní banka zvýšila nečekaně úroky. Úvěry budou dražší


07. 02. 2020  08:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Česká národní banka na svém čtvrtrečním zasedání zvýšila nečekaně úrokové sazby. Základní úroková sazba se zvýšila o 0,25 procenta na 2,25 procenta. Opatření ČNB zvýší nepochybně úrokové sazby i u hypoték a dalších úvěrů pro občany i firmy.

Česká národní banka zvýšila nečekaně úroky. Úvěry budou dražší




Zajímavé je, že zvýšení úrokových sazeb se vůbec neočekávalo. Česká národní banka tak překvapila politiky i analytiky. Jedná se totiž o první zvýšení po více než třičtvrtě roku. 

Co znamená zvýšení úrokových sazeb pro občany

Zvýšení základních úrokových sazeb, tedy diskontní a lombardní sazby, znamená zvýšení úroků u úvěrů a hypoték. Předpokládá se, že banky už nemají rezervy jak zvýšování úrokových sazeb sanovat ze svých zisků. Stejně tak se výrazně vyčerpal potenciál konkurenčního prostředí, kdy banky brzdily růst úroků nebo je dokonce snižovaly z důvodu snahy o zvýšení tržního podílu na trhu úvěrů a hypoték. 

Růst úrokových sazeb zdraží úvěry, zlevní spoření

Zvýšení úrokových sazeb pomůže hospodaření bank. Banky totiž ukládají své volné prostředky u České národní banky, která jim za to vyplácí úroky. Zvýšením těchto úrokových sazeb budou mít banky vyšší příjmy z úroků od ČNB a nebudou v takovém rozsahu jako dosud uvolňovat prostředky do úvěrů. Tím se sníží finanční prostředky v ekonomice, což může brzdit inflaci. Tedy opatření ČNB má primárně za cíl krotit poměrně vysokou inflaci, která v loňském roce přesáhla 3 procenta. Cíl České národní banky přitom činí pouhá 2 procenta jako horní hranici inflačního pásma. To, že se inflace v ČNB stanovených mantinelech nepohybuje, znamená pro Českou národní banku výrazný neúspěch.

I proto návrh na zvýšení úrokových sazeb uspěl, a to i přesto, že zmíněné opatření zbrzdí již tak zvolňující tempo tuzemské ekonomiky. Růst úrokových sazeb totiž zvýší náklady podniků a firem a sníží jejich investiční aktivitu. Méně také budou utrácet domácnosti. Naopak se více vyplatí spořit na spořících a termínovaných účtech. První banky již také aktivně ohlásily zvyšování úroků u svých spořících produktů.

Hlasování bylo těsné

Zvýšení úrokových sazeb patří mezi poměrně sporné otázky. Na zvýšení sazeb tak nebyla jednoznačná shoda. Zastánci zvýšení úroků převažovali pouze o jeden hlas. Zvýšení sazeb tak podpořili čtyři členové bankovní rady, proti byli pouze tři členové. Předpokládá se však, že tímto zvýšením se pohyb úrokových sazeb na nějakou dobu opět zastaví.



Česká národní banka zvýšila nečekaně úroky. Úvěry budou dražší

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12629232112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více