Česká republika na členství v EU výrazně vydělává


26. 01. 2017  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Česká republika získala z Evropské unie v loňském roce o 80 miliard korun více než do něj odvedla. Příliv finanční prostředků z EU tak i nadále pokračuje. ČTĚTE DÁLE!

Česká republika na členství v EU výrazně vydělává




Stížnosti na Evropskou unii, její instituce a vliv dostávají zcela jiný rozměr, když se zmíní finanční přínosy pro naší zemi, Česká republika na členství v Evropské unii dlouhodobě vydělává. Dokonce i mimořádně dobrý výsledek hospodaření loňského státního rozpočtu s přebytkem 61 miliard korun je ovlivněn právě vysokým přílivem finančních prostředků z Evropské unie.

Právě díky prostředkům z EU se investuje. Velká část investic totiž pochází právě z fondů a programů Evropské unie, která hradí až 85 procent nákladů na tyto investice. Evropské prostředky se tak investovali do infrastruktury, podpory podnikání, rozvoj měst i do zemědělství. Bez těchto prostředků by investice v České republice byly výrazně nižší a k mnoha těchto investic by ani nemohlo dojít. 

Od roku 2004 jsme na členství v EU vydělali téměř 700 miliard korun

Jen za loňský rok přitom přiteklo do České republiky z EU 80 miliard korun jako čistý výnos. Pokud bychom posoudili celou finanční situaci od roku 2004, tedy od vstupu České republiky do Evropské unie, pak docházíme ke skutečně astronomickým částkám. Zatímco Česká republika v tomto období odvedla do rozpočtu EU kolem 400 miliard korun, získala z fondů EU až trojnásobek, tedy 1,1 bilionu korun. Čistá pozice České republiky za 12 let členství v EU představuje téměř 700 miliard korun. Takto vysoká podpora zcela zřetelně kompenzuje jakákoliv negativa související s naším členstvím v EU. 

Nejen finanční podpora, ale i volný trh

Finanční podpora je jen jednou z výhod členství v EU. Druhou výraznou a významnou výhodou je bezcelní, jednotný trh, na nějž má Česká republika díky členství v EU volný a neomezený přístup. I díky tomuto volnému prostoru může Česká republika, která je mimořádně hodně orientována na vývoz a zahraniční obchod profitovat z čistého vývozu. O významu vývozu z České republiky svědčí jeho hodnota, která představuje bezmála 4 biliony korun ročně. 

Členství v EU nejsou jen mínusy, ale i plusy

Právě možnosti jednotného trhu a naše členství v EU je základním důvodem pro většinu zahraničních investic, které se v naší zemi v minulých letech realizovaly.

Pokud tedy dochází ke stížnostem na činnost EU a její vměšování do vnitřních záležitostí České republiky nebo její šikanu apod. měli bychom si také vždy uvědomit výhody, které z členství v EU máme. Musíme si uvědomit, zda pro Českou republiku existuje nějaká alternativa členství a zda bychom se měli lépe, kdybychom členy EU nebyli. To však neznamená, že bychom jako země neměli usilovat o reformy EU a zlepšování jejího fungování.

mění. Podle prohlášení ČNB totiž dojde k ukončení intervenčního režimu nejdříve až na konci druhého čtvrtletí roku 2017. V praxi to znamená, že samotný den ukončení intervencí, nemusí a zřejmě ani nebude posledním dnem ovlivňování kurzu koruny ze strany ČNB. I nadále bude banka bránit skokovému zhodnocování měny, která by poškodila tuzemské vývozce a bude posilování brzdit. I z toho vychází, že k podstatnému zvýšení kurzu koruny s největší pravděpodobností nedojde ani v prvních týdnech měsíce července. Samozřejmě můžete se směnou korun na eura posečkat, tím nic neriskujete. Obecně se nepředpokládá, že by měl kurz koruny v budoucnu klesat, spíše naopak. 

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Česká republika na členství v EU výrazně vydělává

Nepřesné až naivní
Píšete že do Čech přiteklo 1,1 Bilionu. Je to částka která byla v republice skutečně investována neb...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16145833392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více