České banky mají minimum rizikových úvěrů


26. 02. 2018  00:35     E15     komentáře (0)

Podíl problémových úvěrů v českých bankách je nižší než ve Francii nebo Rakousku. Smutným rekordmanem zůstává Řecko, kde se řádně nesplácí každá druhá půjčka.

České banky mají minimum rizikových úvěrů




Téměř bilion eur je objem rizikových úvěrů v zemích Evropské unie. V korunách je to astronomická suma okolo 25 bilionů. Příspěvek tuzemských bank k hrozivému číslu je však nicotný, protože podíl zmíněných úvěrů v jejich portfoliu je výrazně pod evropským průměrem. Zatímco v celé EU se podle ratingové společnosti Scope Rating v loňském prvním čtvrtletí řádně nesplácelo 4,6 procenta ze všech půjček, v Česku to bylo 2,9 procenta. Podobně na tom byly Belgie a Dánsko, naopak hůře je na tom Francie i Rakousko, kde problémové úvěry představovaly více než tři procenta z úvěrového portfolia bank.

Premiantem je v unii Lucembursko s necelým procentem rizikových úvěrů, naopak na opačném konci žebříčku je Řecko, kde se řádně nesplácí 46,9 procenta ze všech úvěrů. Českým bankám se navíc loni dařilo podíl rizikových úvěrů snižovat. Ve srovnatelném období 2016 činil totiž jejich podíl na celkovém portfoliu 4,6 procenta. „Podnikům i domácnostem se daří, problémy se splácením úvěrů má tedy nižší počet dlužníků,“ uvádí Martin Burjánek, manažer auditu poradenské společnosti Deloitte CZ.Bankovní domy se totiž vezou na rychlém růstu ekonomiky, který v loňském roce činil 4,5 procenta. To stlačilo nezaměstnanost na nejnižší úrovně od roku 1998, což se pochopitelně odráží na dobré kvalitě úvěrového portfolia. Zároveň jsou však banky podle Burjánka obezřetné, zpřísnily pohled na žadatele o půjčku. Podobně se vyjadřuje Filip Horák z KPMG Legal. „Nízký podíl problémových úvěrů v České republice ovlivňuje zejména odpovědný přístup bank, které důkladně prověřují žadatele.“ Na druhé straně ovšem k nízkému podílu nesplácených půjček přispívá pokračující úvěrový boom. Jen za poslední dva roky se objem úvěrů podle dat České národní banky zvýšil o více než 300 miliard na 3,09 bilionu korun.

Skvělý výsledek českých bank proto nemusí dlouhodobě vydržet. „Podíl problematických úvěrů je blízko svého minima a dále již významně klesat nebude,“ odhaduje Burjánek a dodává: „Naopak s dalším růstem úrokových sazeb, který se bude postupně projevovat na úrokových nákladech dlužníků při fixaci hypoték, lze očekávat pozvolný růst podílu nesplácených úvěrů.“ Při zpomalení ekonomiky navíc může začít růst nezaměstnanost, což by nepříznivě ovlivnilo bankovní sektor. „V případě, že se zvýší počet lidí bez práce, dojde nutně k celkovému zhoršení schopnosti splácet úvěry,“ upozorňuje Horák.

Více na http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/ceske-banky-maji-minimum-rizikovych-uveru-1343655



 



České banky mají minimum rizikových úvěrů

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více