České banky udržely zisky


20. 02. 2012  10:12     Tereza Zavadilová, E 15     komentáře (0)

Všechny české banky ještě jednotlivě neoznámily své loňské výsledky, už teď je ale jasné, že bankovnictví jako celku se navzdory krizi v okolním světě dařilo velmi dobře. Podle statistik České národní banky sektor loni souhrnně vydělal 53,7 miliardy korun čistého, což je o pouhá tři procenta méně než v předchozím roce. Pokud by české banky nedržely řecké dluhopisy, zisk by se dokonce meziročně o několik miliard zvýšil.





Své výsledky dosud oznámila ČSOB a Komerční banka. Ty na konci loňského roku odepisovaly další kus řeckých dluhopisů, takže jim čistý zisk prudce klesl – ČSOB o sedmnáct procent na 11,2 miliardy korun, Komerční bance skoro o třetinu na 9,5 miliardy korun. Zmíněné banky přišlo držení řeckých bondů zatím zhruba na sedm miliard korun. UniCredit, která má rovněž v knihách řecké dluhopisy, loňské výsledky zveřejní až v březnu, nicméně také lze očekávat nižší zisk kvůli odpisu jejich hodnoty. Naopak pravděpodobně podstatně narostl výdělek Raiffeisenbank. Šéf banky Lubor Žalman v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že banka loni dosáhla historicky nejvyššího čistého zisku. Ten – podle výsledků z třetího kvartálu – narostl zřejmě o třetinu. Konečná čísla za loňský rok banka oznámí v březnu. Česká spořitelna představí své loňské hospodaření koncem února. Řecké papíry stejně jako Raiffeisenbank nedrží.   Letos to budou mít banky těžší než loni. V loňském roce výkon české ekonomiky vzrostl o 1,7 procenta, letos se čeká v nejlepším případě nula. Obchodně bude letošní rok pro banky slabý, protože do větších investic se podniky ani domácnosti příliš nepouštějí. Dá se očekávat, že obchodní aktivita bankovních domů v úvěrech bude tažena především refinancováním starších půjček, a to jak korporátních, tak i hypotečních úvěrů. Větší pohyb na tuzemském trhu si bankovní skupiny slibují až od začátku penzijní reformy, která má odstartovat příští rok.
Na druhé straně české bankovní domy mají tu výhodu, že na rozdíl od svých evropských matek nemusejí na trhu těžce shánět nový kapitál ani nemají problémy s vlastním financováním.  


České banky udržely zisky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12454362832

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více