České banky zadržují peníze klientů, změnit by to mohl nový zákon (Deník)


14. 05. 2009  12:31     Vojtěch Janda     komentáře (0)

Peníze by mohly začít chodit mezi bankami rychleji. Místo tří dnů, což ukládají současná pravidla, by se maximální doba mezibankovního převodu mohla zkrátit na dny dva.





Obsahuje to alespoň návrh poslance za ODS Petra Bratského, ve sněmovně by se mohl objevit do léta. „Návrh dám napřed posoudit našemu poslaneckému klubu. Pak bychom zvážili, zda se to dá jako samostatný zákon do prvního čtení a nebo s nějakým jiným vhodným zákonem do čtení druhého, aby se celý schvalovací proces urychlil,“ uvedl Deníku poslanec. Pokud by se podle něho neobjevil žádný problém a v poslaneckém klubu dostane návrh kladné stanovisko, sněmovna by jej mohla začít projednávat už v létě. „Dokázal bych si představit, že by nová úprava mohla začít platit už prvního ledna příštího roku,“ dodal Bratský.

Nyní by se měl převod zkrátit

Podle něho třídenní doba převodu platí v Česku skoro patnáct let a byla době, kdy banky měly k dispozici maximálně dálnopisy. Dnes v době stanovena v internetu a pokročilé mobilní technologie urychlení mezibankovního převodu by nemělo představovat větší problém. „Samozřejmě že je to o pokročilé technologii,“ souhlasí s argumenty bankovní expert Patrik Nacher, který za zkrácení doby převodu bojuje již několik let. „Když se současná úprava vytvářela, internet prakticky neexistoval a mobilní telefony mělo pár tisíc lidí v republice. Je sice pravda, že v řadě zemí západní Evropy je doba také tři dny, ale nepsaným pravidlem je daleko rychlejší převod. U nás je problém dodržovat i psaná pravidla, natož nepsaná,“ dodává Patrik Nacher. Odborníci ovšem přiznávají, že prosadit zkrácení bude minimálně obtížné. účtu plátce a Banky totiž peníze, které jsou takzvaně na cestě, tedy odešly z ještě nedorazily na účet příjemce, využívají na takzvané overnight obchody. Podle informací Deníku na těchto obchodech jedna nejmenovaná banka dokáže vydělat dvacet pět až třicet milionů korun měsíčně. „Dost těžko mohu teď říct, zda by to pro nás byl problém nebo nebyl,“ říká o případném zrychlení mezibankovních převodů mluvčí České spořitelny Pavla Langová. „Už teď se snažíme, aby bankovní styk byl co nejrychlejší. Například v rámci téže banky chodí u nás platby většinou ještě tentýž den. U mezibankovních převodů je problém ten, že peníze chodí přes clearing České národní banky a my nemáme šanci ovlivnit, co se s penězi bude dít v bance příjemce,“ uvedla. Zkrátit dobu převodu není žádnou novinkou. Například loni na podzim s tímto nápadem přišli lidovci. Ovšem reálné podoby se zatím nedočkal. Také je otázkou, zda nebude rychlejší ministerstvo financí, které připravuje zákon o platebních službách, který má obsahovat zkrácení doby převodu u nejběžnějších bankovních plateb.

„Poštovní spořitelna připravuje úpravu podmínek pro platební styk v souladu s novinkami a změnami v novém zákoně o platebním styku,“ uvedla mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.



České banky zadržují peníze klientů, změnit by to mohl nový zákon (Deník)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15578267136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více